Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
terapie-prin-pictura
terapie-prin-pictura

Beneficiile terapiei prin pictură

Cu toții am auzit despre terapie prin artă. Este recomandată atât de psihiatrii, cât și de psihologi, în cazuri de tulburări psihice mai grave sau mai ușoare. Formele acestei terapii sunt variate, de la pictură, desen, sculptură, poezie, până la dans sau teatru.

Această formă de terapie este atât de importantă și a luat o așa amploare în ultimii ani încât unii specialiști și-au creat, pe lângă cabinetele de consiliere „clasică”, și cabinete unde fac exclusiv terapie prin artă. Foarte mulți pacienți merg pe terapie prin pictură sau desen. Este la îndemână și nu presupune ca pacientul să aibă cine știe ce înclinații artistice pentru că scopul final nu este realizarea unei opera de artă, ci îmbunătățirea stării psihice.

Poate ai auzit că atunci când ai o nemulțumire/problemă/încărcătură sufletească este recomandat să îți așterni pe hârtie toate gândurile și vei observa că te simți mult mai bine după ce te-ai eliberat. Psihologii ne spun să rupem sau să ardem hârtia după ce ne-am așternut pe ea toate gândurile și emoțiile. Este o metodă excelentă, care funcționează și care poate fi echivalentul unei destăinuiri.

La fel de bine putem să facem terapie singuri și prin pictură. Este echivalentul destăinuirii pe hârtie. Practic, nu vă veți descărca de sentimente prin scris, ci prin culoare. Psihologii ne spun că la finalul creației artistice vom putea realiza singuri ce sentimente și emoții am avut în momentul realizării picturii: furie, melancolie, anxietate, tristețe, neîncredere în sine etc.

Iată care sunt beneficiile terapiei prin pictură:

1. Te ajută să te eliberezi de sentimente negative, refulate. Practic, te curăță emoțional și, cine știe, poate îți descoperi și un talent ascuns.

2. Este și o metodă de relaxare după o lungă perioadă de stres sau acumulare de emoții.

3. Te ajută să îți dezvolți capacitatea de concentrare

4. Unele emoții negative, precum furia sau tristețea, sunt mai bine gestionate prin acest gen de terapie.

5. Te ajută să te distanțezi de propriile probleme, să le analizezi la rece, cu alte cuvinte să le privești obiectiv.

6. Îți dezvoltă creativitatea și capacitatea de exprimare.

Dacă considerați că nu vă puteți ajuta singur, acasă, prin pictură sau desen, nu ezitați să apelați la sfatul unui specialist. A merge la psiholog nu este echivalentul cu a fi nebun, așa cum încă se mai crede în România.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *