Search
Generic filters
Exact matches only

10 metode să te eliberezi de stres

Stresul este una dintre problemele cele mai întâlnite în lumea actuală. De la graba în care se desfășoară toate activitățile, la calendarele supraîncărcate cu sarcini de făcut, toate acestea contribuie la ridicarea nivelului tău de stres, la unul periculos pentru sănătatea ta. Este foarte important să găsești și activități care să te ajute să te relaxezi și să te destrezezi, ca să te menții sănătos. Iată câteva propuneri.

Mănâncă ciocolată

fata-mananca-ciocolataSursa foto: © Martin Novak

Ciocolata are multe beneficii atunci când este consumată cu moderație și te poate ajuta să te relaxezi sau să îți reîncarci bateriile. Practic, aceasta provoacă eliberarea hormonului numit oxitocină, care face parte din complexul de hormoni responsabili pentru starea ta de bine. Astfel, consumul de ciocolată te ajută, la propriu, să scapi de stres și să te înveselești.

Curăță o portocală

portocala-curatataSursa foto: © Eleden

Mirosul de portocală oferă o senzație de relaxare și calmare, chiar mai mult decât levănțica, care este cunoscută pentru proprietățile sale calmante. Te poți folosi de uleiuri esențiale cu miros de citrice ori de câte ori vrei să te relaxezi, însă dacă ai nevoie de o „cură” rapidă de relaxare, cel mai ușor este să decojești o portocală și să lași ca mirosul ei să se răspândească în încăpere.

Mângâie un animal

pisica-mangaiata_19942480Sursa foto: © Alfonsodetomas

S-au făcut cercetări extensive pe efectul animalelor de companie asupra nivelului de stres, iar majoritatea dintre acestea au descoperit că micii companioni te pot ajuta să te relaxezi. Astfel, când te simți stresat, ia lângă tine un animăluț de companie și joacă-te cu el. Mai mult, pisicile te pot ajuta să te relaxezi cel mai bine, datorită torsului și a naturii lor calme.

Ascultă muzică clasică

femeie-asculta-muzica-in-casti_44521520Sursa foto: © Antonio Guillem

Se spune că muzica clasică te face mai inteligent, însă nu doar atât. Muzica clasică, instrumentală, te ajută să te relaxezi și să îți externalizezi emoțiile blocate. Efectul Mozart, de exemplu, a fost dovedit științific cum că ajută la dezvoltarea memoriei și încă se cercetează care sunt procesele prin care acest lucru este realizat.

Râzi

femeie-zambindSursa foto: © Antonio Guillem

Râsul este în sine o terapie, așa că, dacă te simți stresat și supărat, caută un videoclip amuzant și râzi cu poftă, timp de câteva minute. Te vei simți mult mai relaxat după asta. Pe lângă antrenamentul pe care râsul în provoacă mușchilor tăi faciali (și uneori chiar și celor abdominali), râsul provoacă și el eliberarea endorfinelor, care te ajută să te relaxezi și să te simți fericit.

Oferă o îmbrățișare

cuplu-imbratisatSursa foto: © Antonio Guillem

Te-ai întrebat vreodată care este motivul pentru care te simți mai fericit după ce primești o îmbrățișare? Se întâmplă pentru că organismul tău eliberează oxitocină ca urmare a îmbrățișării, iar aceasta te face să te relaxezi, îți coboară tensiunea arterială și te ajută să te simți mai calm, și totodată, mai apropiat de persoana respectivă.

Mestecă gumă

baloane-de-gumaSursa foto: © Yuriyzhuravov

Mestecând gumă îți reduci nivelul de stres și ridici nivelul cortizolului din organismul tău. Mai mult, mestecatul acesteia îmbunătățește, se pare, fluxul de sânge direcționat spre creier, ceea ce te va face să te poți concentra mai ușor la sarcinile pe care le ai de îndeplinit. Înainte de toate, însă, asigură-te că guma pe care o mesteci este una fără zahăr, ca să nu îți dăuneze dinților.

Plângi

femeie-plangeSursa foto: © Wavebreakmedia Ltd

Asemeni râsului, și plânsul este un proces terapeutic pentru organismul tău. Modul prin care acesta te ajută să te relaxezi este simplul fapt că te eliberează de tensiunea emoțională acumulată. Practic, plânsul te ajută să te calmezi pentru că inhibă acțiunea creierului care vrea să suprime emoțiile negative. Nu-i așa că după ce plângi, te simți mai calm?

Folosește înjurături

om-nervosSursa foto: © Kiosea39

Cuvintele (puțin) vulgare au rolul lor atunci când ești nervos sau stresat, așa că folosește-le liniștit. Acest sfat însă, vine cu o mică precauție legată de compania în a căror persoane te afli. Îți recomand să te asiguri că nu vor exista consecințe negative pentru limbajul pe care îl vei folosi.

Fă mișcare

abdomeneSursa foto:  © Imagez

Indiferent că te duci la o plimbare, mergi să alergi, mergi la sala de fitness sau doar să dansezi, mișcă-te. Sportul are același efect asupra corpului precum sexul, ambele activități fizice provocând eliberarea hormonului fericirii în corp. Endorfinele te ajută să te simți fericit și să te simți mai relaxat, în timp ce activitatea fizică îți lucrează mușchii și te ajută să elimini toxine.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *