Parcul Central, sau Parcul Mare, așa cum mai este cunoscut, este unul dintre cele mai apreciate parcuri din oraș. Acesta se află zona centrală a Clujului și este vizitat, indiferent de anotimp, atât de locuitori, cât și turiști. Acest spațiu verde este unul cu o istorie interesantă în spate, așa că îți propun să descoperi în cele ce urmează, 10 curiozități despre Parcul Mare.
- Locul unde este amplasat parcul a fost înainte de amenajarea acestuia o pădurice, numită „Păduricea cu furnici”, sau în maghiară „Hangyásberek”. Acest teren era îngrădit de Someșul Mic și de Canalul Morii.
- La începutul secolului al XVIII-lea, în parc exista un han, condus de János Meleg. Ulterior, conducerea hanului a fost preluată de măcelarul Elias Benigni.
- Spațiul a fost închiriat de către Asociația de Binefacere a Femeilor (Jóltevő Asszonyi Egyesület) în 1827. Reprezentanții asociației intenționau să facă din zona neamenajată, un loc de recreere.
- În 1830, parcul a fost deschis oficial publicului, fiind administrat de Asociația de Binefacere a Femeilor. Spațiul verde purta numele de Népkert (Grădina Populară).
- Administrarea parcului proaspăt creat a fost preluată, 11 ani mai târziu, de către Comisia Orășenească pentru Parc, care a fost înființată în 1 mai 1838.
- În 1862, pe malul lacului au început să fie organizate recitaluri și concerte ale Corului Tinerilor Comercianți din Cluj (Kolozsvári Kereskedelmi Ifjak Dalárdája). Corul a fost înființat în același an.
- Cu toate acestea, lacul și aleile au fost amenajate abia în septembrie 1865, când a fost înființată Asociația Parcului. Tot atunci a fost construit și pavilionul pentru muzică.
- Asociația de Patinaj a închiriat lacul din Parcul Central începând cu anul 1871, iar în 1877, a fost construit un pavilion din lemn pe insula de pe lac.
- În anul 1874 a fost deschis, în parc, Teatrul de Vară. Astăzi, clădirea aparține Teatrului Maghiar de Stat.
- Clădirea Facultății de Chimie din cadrul Universității Babeș-Bolyai aparținea, în 1900, Școlii Superioare pentru fete De Gerando.
Parcul Central și-a primit actualul nume, „Simion Bărnuțiu”, după revoluția din anul 1989. Totodată, parcul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, în anul 2010. Acesta a fost renovat în anul 2011, când aleile din parc au fost betonate.