Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

10 curiozități despre Parcul Central

 

Parcul Central, sau Parcul Mare, așa cum mai este cunoscut, este unul dintre cele mai apreciate parcuri din oraș. Acesta se află zona centrală a Clujului și este vizitat, indiferent de anotimp, atât de locuitori, cât și turiști. Acest spațiu verde este unul cu o istorie interesantă în spate, așa că îți propun să descoperi în cele ce urmează, 10 curiozități despre Parcul Mare.

  1. Locul unde este amplasat parcul a fost înainte de amenajarea acestuia o pădurice, numită „Păduricea cu furnici”, sau în maghiară „Hangyásberek”. Acest teren era îngrădit de Someșul Mic și de Canalul Morii.
  2. La începutul secolului al XVIII-lea, în parc exista un han, condus de János Meleg. Ulterior, conducerea hanului a fost preluată de măcelarul Elias Benigni.
  3. Spațiul a fost închiriat de către Asociația de Binefacere a Femeilor (Jóltevő Asszonyi Egyesület) în 1827. Reprezentanții asociației intenționau să facă din zona neamenajată, un loc de recreere.
  4. În 1830, parcul a fost deschis oficial publicului, fiind administrat de Asociația de Binefacere a Femeilor. Spațiul verde purta numele de Népkert (Grădina Populară).
  5. Administrarea parcului proaspăt creat a fost preluată, 11 ani mai târziu, de către Comisia Orășenească pentru Parc, care a fost înființată în 1 mai 1838.
  6. În 1862, pe malul lacului au început să fie organizate recitaluri și concerte ale Corului Tinerilor Comercianți din Cluj (Kolozsvári Kereskedelmi Ifjak Dalárdája). Corul a fost înființat în același an.
  7. Cu toate acestea, lacul și aleile au fost amenajate abia în septembrie 1865, când a fost înființată Asociația Parcului. Tot atunci a fost construit și pavilionul pentru muzică.
  8. Asociația de Patinaj a închiriat lacul din Parcul Central începând cu anul 1871, iar în 1877, a fost construit un pavilion din lemn pe insula de pe lac.
  9. În anul 1874 a fost deschis, în parc, Teatrul de Vară. Astăzi, clădirea aparține Teatrului Maghiar de Stat.
  10. Clădirea Facultății de Chimie din cadrul Universității Babeș-Bolyai aparținea, în 1900, Școlii Superioare pentru fete De Gerando.

Parcul Central și-a primit actualul nume, „Simion Bărnuțiu”, după revoluția din anul 1989. Totodată, parcul a fost inclus pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, în anul 2010. Acesta a fost renovat în anul 2011, când aleile din parc au fost betonate.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *