logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Aplicație mobilă pentru evaluarea psihică a bolnavilor de cancer, lansată la Cluj

O aplicație mobilă de screening care îi ajută pe bolnavii de cancer să-şi autoevalueze starea psihică a fost lansată zilele trecute la Cluj-Napoca.

Aplicația, denumită APSCO, poate fi descărcată gratuit pe un telefon mobil sau pe tabletă și este disponibilă în limbile română și maghiară. Aceasta a fost lansată în Google Play la începutul anului 2016, însă a fost prezentată publicului larg abia miercuri, 13 ianuarie 2015.

Aplicația APSCO are la bază proiectul de cercetare cu același nume, lansat de specialiștii UBB în anul 2001 și a cărui coordonator este conf. univ. dr. Degi Csaba, din cadrul Facultății de Sociologie şi Asistenţă Socială. Cercetarea urmărește identificarea nevoilor psihologice ale bolnavilor de cancer adulți din principalele centre oncologice din țară – Cluj-Napoca, Bucureşti, Iaşi şi Oradea – iar până în prezent în cadrul ei au fost evaluați 1.220 de pacienți români, la care se adaugă încă un grup de pacienți de etnie maghiară, din zona Covasna, Harghita și Târgu Mureș.

Testul care indică nivelul suferinței psihologice

Potrivit coordonatorului proiectului APSCO, Degi Csaba, aplicația lansată la Cluj-Napoca se adresează doar adulților și reprezintă de fapt un test pe care bolnavii de cancer, aparținătorii lor (n.r. persoanele care îi îngrijesc) și specialiștii îl pot face pentru a afla în ce măsură pacienții sunt afectați psihologic de boala de care suferă.

Aplicaţia APSCO reprezintă un instrument computerizat de screening automatizat al distresului (n.r. stare emoțională negativă apărută de obicei la bolnavii care suferă de boli grave) pentru pacienții cu cancer, aparținători şi medici. Aplicația afișează cinci termometre emoționale care prezintă: gradul de stres, anxietatea, depresia, furia și nevoia de ajutor. Ea este de fapt un test pe care aceștia îl pot face periodic”, a  afirmat Degi Csaba.

Coordonatorul proiectului atrage însă atenția că utilizarea aplicației APSCO nu reprezintă în sine o terapie și că pacienții trebuie să primească sprijinul unui psiholog specializat.

Cum funcționează APSCO?

Potrivit lui Degi Csaba, modul de funcționare a aplicației este unul foarte simplu. Odată instalată aplicația pe un telefon mobil sau pe o tabletă, după citirea informațiilor generale cu privire la aceasta, pacientul poate începe testul de screening al stării sale de sănătate mintală prin completarea celor cinci termometre emoționale, la final acesta primind un mesaj automat cu nivelul său de distres.

Pacientul trebuie să bifeze în aplicație, pe o scală de la 1 la 10, nivelul redat de fiecare din cele cinci termometre emoționale care indică nivelul de stres, anxietate, depresie şi furie și nevoia de ajutor, iar pe baza răspunsurilor date va primi pe telefon mobil un mesaj automat (n.r. general) care poate conține două tipuri de răspunsuri: 1. Nivelul distresului oncologic este ridicat, moment în care li se spune că trebuie să caute resurse de specialitate și 2. Nivelul de distres nu este critic, iar pacientului îi este recomandat să revină periodic pentru a-și repeta testul”, a mai afirmat Degi Csaba.

Coordonatorul proiectului a adăugat că, în cazul în care răspunsul primit de pacient indică faptul că are un nivel ridicat de distres, el poate căuta resurse de specialitate direct din aplicație, aceasta conținând o serie de informații care pot fi utile pacienților în efortul lor de a face față bolii, din punct de vedere psihic.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *