Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Castelele familiei nobiliare Wass

Familia nobiliară Wass este una dintre cele mai vechi familii transilvănene, despre care se spune că îți trage rădăcinile de la Arpad, primul rege al Ungarei. Aceasta a deținut mai multe proprietăți în județul Cluj: două în localitatea Țaga, unul în satul Sucutard și un palat în orașul Cluj-Napoca.

Castelul Mic și Castelul Mare

Familia nobiliară Wass și-a avut domeniul principal în localitatea clujeană Țaga. Aici a ridicat două castele însă, în prezent, mai poate fi admirată doar o frumoasă clădire în stil baroc transilvănean.

Domeniul de la Țaga a ajuns în proprietatea familiei nobiliare Wass în secolul al XV-lea, în urma căsătoriei dintre Vid Wass și Marta Fejes, în urma cărei a rezultat zece generații de nobili.

Primul castel ridicat de această familie în Țaga a fost Castelul Mic, construit în secolul al XVI-lea, în timpul lui János Wass junior.

Castelul Mic a fost consolidat și refăcută în stil baroc transilvănean, în secolul al XVIII-lea, de către Samuel Wass. Acesta era format dintr-o clădire cu parter și subsol, două pavilioane frontale, un pavilion-bibliotecă și două turnuri pătrate. Odată cu refacerea lui în parcul ce înconjura castelul au fost amplasate și două fântâni arteziene.

Castelul Mare a fost realizat în secolul al XVII-lea, de către Gheorghe Wass, fiul lui Laszlo și al Annei Teleki. Acesta a fost însă distrus complet în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și nu a mai fost refăcut.

Domeniul de la Țaga al familialei nobiliare Wass, singura clădire nedistrusă, a ajuns în proprietatea statului român în anul 1946. Atunci, Albert Wass și tată său, Endre Wass, au fost condamnați la moarte, în absență, de tribunalul Poporului Cluj, pentru uciderea mai multor civili, în anul 1940. Criptele familiei Wass, așa cum apar ele menționate în arhiva familiei, se află în apropierea Castelului Mic din Țaga. În prezent, castelul este proprietate privată și poate fi vizitat la cerere.

În afara castelelor din Țaga, nobilii Wass mai aveau un castel și în localitatea clujeană Sucutard.

Palatul Wass din Cluj-Napoca

Familia nobiliară Wass deținea o proprietate și în orașul Cluj-Napoca. Palatul Wass, din oraș, se află în Piața Unirii și a fost construit în secolul al XVIII-lea, iar ultimul proprietar de viță nobilă a acestuia a fost contesa Ottília Wass, care a donat clădirea Asociației Muzeului Ardelean.

Palatul este construit în trei stiluri arhitecturale: renascentist, clasicist și rococo. Clădirea este ridicată sub forma literei „L” în jurul a două curți interioare. Acesta este format din subsol, parter și două etaje și un turn. În această clădire și-au avut atelierul, începând din anul 1886, fraţii Kálmán şi Ferenc Dunky,  fondatorii fotografiei de reportaj din Transilvania.

Descoperă și alte castele din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare pentru a afla istoria unui alt castel.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *