logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Castelul episcopal din Gilău

 

La câțiva kilometri de orașul Cluj-Napoca, în localitatea Gilău, se află unul dintre cele mai vechi și mai impresionante castele din județul Cluj. Este vorba despre Castelul episcopal, o altă clădire renascentistă impresionantă, aflată pe lista monumentelor istorice din țara noastră.

Castelul episcopal din Gilău și domeniul de peste 11 hectare ce îl înconjoară, a fost construit de episcopul Ladislau Geréb, vărul regelui Ungariei Matei Corvin, de aici provenind-i și numele. De-a lungul timpului însă, acesta a ajuns în posesia mai multor familii nobiliare importante din Transilvania, printre ultimii proprietari aflându-se și familia nobiliară Banffy, cea care deținea și Castelul Bánffy din Bonțida, precum și Castelul Bánffy din Răscruci.

Gilău, o localitatea veche

Importanța localității Gilău este menționată încă din perioada ocupației romane. În curtea actualului castel arheologii au descoperit ruinele unui castru roman. De asemenea, se crede că numele localității provine de la voivodul transilvănean Gelu, ai cărui 200 de oșteni s-au confruntat aici cu oastea lui Tuhutum. În plus, unii istorici cred că în această zonă s-a aflat și cetatea voievodului Gelu.

În ceea ce privește istoria castelului, conform documentelor istorice, inițial, în locul în care a fost construit acesta se afla o cetate medievală din secolele XII-XIII. Cetatea medievală a fost transformată într-un castel în stil renascentist, în secolul al XV-lea, de către episcopul Ladislau Geréb.

De-al lungul timpului, palatul a fost reconstruit și renovat de mai multe ori, acesta fiind incendiat în două rânduri, lovit cu tunuri sau chiar distrus.

Castel princiar

Importanța acestui monument istoric este dată și de cei care l-au locuit. În decursul istoriei, castelul și domeniul ce îl înconjoară a ajuns în posesia mai multor nobil și voievozi transilvăneni. Astfel, în secolul al XVI-lea, castelul din Gilău a reprezentat reședința principesei Isabella Jagiello Zápolya, soția voievodului de Transilvania Ioan I Zápolya și mama primului principe transilvănean Ioan Sigismund.

De asemenea, se spune despre acest edificiu istoric că, între anii 1599 și 1601 a fost locuit și de către Mihai Viteazul.

Câteva secole mai târziu, între anii 1633 și 1663, castelul a intrat în posesia principelui Gheorghe Rákóczi I și a familiei sale, iar în 1663 devine proprietatea familiei de nobili maghiari Banffy, care l-a deținut până în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Pentru o perioadă clădirea a aparţinut mai multor proprietari, în 1911 fiind recuperată de contesa Ecaterina Bánffy, soţia lui Toma Barcsay. Familia l-a deținut până în anul 1948, când a fost confiscat de dictatura comunistă. După 1990 castelul a rămas în proprietatea statului, iar în prezent acesta a fost retrocedat de către Barcsay Tamas, descendent al proprietarei tabulare Barcsay Katinka, în urma unui proces început în anul 2002.

Castelul cu patru turnuri

În forma sa actuală, Castelul Wass-Banffy are o formă pătrată cu patru turnuri, câte unul pe fiecare colț și o curte interioară rectangulară. Inițial palatul avea doar două turnuri, cele din față, însă după cel de-al doilea incendiu, din anul 1889, când ultimul etaj a ars complet, au fost construite și turnurile din spate și s-a revenit la forma sa inițială, cu un singur etaj.

Acesta este unul dintre cele mai mari castele din Cluj, dar și din Transilvania, având aproximativ 50 de încăperi, fiecare cu un farmec aparte. Datorită numeroaselor renovări pe care le-a suferit de-a lungul timpului, în prezent acesta îmbină mai multe stiluri arhitecturale precum cel renascentist, neoclasic, gotic sau roman.

În jurul cunoscutului castel circulă și o legendă care spune că, din pivnițele lui pornește un tunel care trece pe sub lacul din Gilău și ajunge în Cetatea din Someșul Cald.

Descoperă și alte castele din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare pentru a afla istoria unui alt castel.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *