Castelul Haller din Coplean este unul dintre cele mai vechi monumente istorice în stil baroc din județul Cluj. Cunoscut și sub numele de „Castelul cu scoici”, acesta a fost unul dintre cele mai reprezentative monumente ale artei și arhitecturii baroce din Transilvania. Din păcate, în prezent din palat au mai rămas doar câteva ruine, care amintesc de frumusețea și măreția lui de odinioară.
Platul a fost construit în secolul al XVIII-lea, între anii 1725-1771, de către Ioan Haller, guvernator al Transilvaniei între anii 1734-1755, pe locul unui vechi conac. De-a lungul timpului, clădirea și domeniul care o înconjoară au suferit mai multe modificări și au avut mai multe funcții, printre care cea de sediul al Cooperativei Agricole de Producție (CAP) și spațiu de ateliere, în perioada regimului comunist din țara noastră, iar după anul 1990 clădirea a fost abandonată.
Castelul cu Scoici
În faza sa inițială, Castelul Haller prezenta elemente ale barocului timpuriu și se spune că pentru ridicarea lui au fost folosite pietre aduse de la castrul roman din localitatea Cășeiu. Clădirea era formată din parter și un etaj, iar intrarea în palat se făcea printr-o ușă înaltă, înconjurată de șase coloane masive și capiteluri ionice, cioplite din piatră. Coloanele susțineau terasa de la etaj, de unde se putea admira o panoramă superbă asupra curții și a domeniului nobiliar.
Ulterior, Gÿorgy Haller, unul dintre moștenitorii palatului, a renovat clădirea, adăugând fațadei etajului superior ornamentații rococo, realizate de sculptorul austriac Anton Schuchbauer, dintre care cele mai impresionante sunt ancadramentele din piatră ale ferestrelor, ce prezintă deasupra scoici uriașe, dar și pilaștrii cu capiteluri bogat decorate. De la aceste ornamente sub formă de scoici, ce pot fi admirate și în prezent, provine denumirea clădirii de Castelul cu Scoici.
Castelul blestemat
Despre această clădire circulă legende care spun că palatul este blestemat. Una dintre aceste legende vorbește despre faptul că, în timpul în care domeniul nobiliar se afla în proprietatea grofului Alardi Ferenc, o țigancă vrăjitoare a blestemat locuitorii castelului, după ce groful a ordonat ca soțul ei să fie biciuit pe nedrept. Pentru a se răzbuna pe cruzimea lui, vrăjitoarea a blestemat palatul și familia nobilului, să fie pustiiți pe vecie. De atunci, conform legendei, familia nobiliară a avut doar necazuri, iar castelul a suferit numeroase distrugeri. Acesta a fost incendiat, apoi confiscat de CAP, în perioada comunistă, iar după 1990, castelul a fost abandonat, jefuit și distrus, în prezent aflându-se în paragină, la marginea localității Coplean.
Descoperă și alte castele din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare pentru a afla istoria unui alt castel.