Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Castelul Kornis din Mănăstirea

 

Castelul Kornis din Mănăstirea este un alt monument istoric și arhitectural impresionant, din județul Cluj. Acesta a aparținut familiei nobiliare Kornis și era considerat a fi unul dintre cele mai frumoase castele în stil renascentist din Transilvania.

Inițial, Castelul Kornis din satul Mănăstirea a fost construit în secolul al XVI-lea, în stil renascentist, de către Kristóf Keresztúri. Clădirea inițială avea un singur etaj. De-a lungul timpului, acesteia i-au fost adăugate însă câteva corpuri secundare, luând o formă dreptunghiulară, cu o curte interioară în centru. În apropierea castelului se afla și o mănăstire medievală a călugărilor benedictini.

După ajungerea în proprietatea familiei nobiliare Kornis, castelul din satul Mănăstirea a cunoscut o nouă etapă de extindere. Astfel, în jurul anului 1673 Gáspár Kornis, noul proprietar al acestuia, ridică al doilea etaj, pe latura sudică a clădirii.

Mix arhitectural

Lucrările de extindere și de renovare sunt continuate și de fiul acestuia, Zsigmond Kornis, care, în anul 1720, adaugă două noi bastioane, în partea de nord și reface turnul de la intrarea în castel. Tot în aceeași perioadă au fost refăcute și arcadamentele de la ultimul etaj și scara ornamentală, cu motive tradiționale, și au fost decorate încăperile cu fresce din lemn. Asupra numeroaselor extinderi și renovări ale castelului și-au pus accentul și diferitele stiluri arhitecturale ale acelor perioade, la acesta regăsindu-se elemente ale arhitecturii renascentiste, gotice târzii, renașterii transilvănene, barocului și stilului modern.

Castelul cu pod

De asemenea, una dintre particularitățile acestui castel o reprezenta accesul în acesta. Intrarea principală în curtea interioară a castului se făcea printr-un pod mobil, construit peste un șanț, care avea rol de apărare. Acesta era ridicat în fiecare noapte, dar și caz de pericol, atunci când clădirea era atacată. Podul era construit în fața turnului cu poartă, care mai poate fi admirat și în prezent, fiind restaurat în anii 1970.

Castelul cu inorogi

Castelul Kornis din Mănăstirea mai este cunoscut și sub numele de Castelul cu inorogi. Această denumire provine de la faptul că poarta de acces pe domeniul nobiliar era străjuită de statuile a doi inorogi din piatră, cu corn metalic, ce pot și admirați și în zilele noastre. Aceste animale mitice se regăsesc și pe blazonul familie Kornis.

Despre legătura familiei Kornis cu aceste animale circulă mai multe legende medievale. Potrivit volumului „Castele și Cetăți din Transilvania: Județul Cluj”, redactat de Liviu Stoica, Gheorghe Stoica și Gabriela Popa, una dintre legende spune că prin această zonă bântuia un inorog rău, care deranja locuitorii și călugării de la mănăstirea benedictină. Deranjat de comportamentul unicornului, unul dintre membrii familiei Kornis a ucis inorogul în timp ce acesta venea la izvorul din apropierea castelului pentru a bea apă. Drept răsplată pentru curajul său, acesta a fost înnobilat și a primit dreptul să-și deseneze pe blazon un inorog.

O altă poveste spune că familia nobiliară Kornis a preluat blazonul cu cap de inorog de la familia Keresztúri, care avea ca blazon un inorog cu o săgeată în gură. În anul 1600, în urma căsătoriei dintre Katalin, fiica lui Kristóf Keresztúri, și Kornis Boldijar de Rusca, din neam de romani înnobilați, acesta din urmă a preluat o parte din blazonul socrului său, stabilindu-și ca blazon un cap de inorog.

Descoperă și alte castele din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj vinerea viitoare pentru a afla istoria unui alt castel.

Cover - Sursă foto: Wikipedia
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *