Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ce muzee pot fi vizitate în Cluj-Napoca? (I)

Cluj-Napoca este unul dintre cele mai vechi și cele mai frumoase orașe din România, fiind atestat istoric încă din perioada romană. Longevitatea și importanța sa administrativă şi academică au transformat orașul și într-un centru cultural excepțional aici găsindu-se nu mai puțin de zece muzee în care pot fi admirate colecții unicat.

Muzeul Național de Istorie al Transilvanie

muzeu de istorieSursă foto: Visit Cluj-Napoca

Muzeul Național de Istorie al Transilvaniei din Cluj-Napoca este unul dintre cele mai mari astfel de monumente culturale din țară, acesta cuprinzând peste 400.000 de bunuri culturale, în expoziția de bază, care prezintă evoluția istorică şi gradul de civilizație de pe teritoriul Transilvaniei, din preistorie până la 1 Decembrie 1918.

Muzeul a fost inaugurat în anul 1937 și de atunci este deschis publicului, cu excepția perioadelor de renovare și de conservare a obiectelor istorice pe care le cuprinde.

Orar: Colecția de bază: momentan închisă; Expozițiile temporare: Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă – 10:00 -16:00, Miercuri – 12:00-18:00, Duminică, Luni: închis

Adresa: str. Constantin Daicoviciu nr. 2

Muzeul Farmaciei

muzeul-farmaciei_50442280Sursă foto: © Ileana – Marcela Bosogea – Tudor

Unul dintre cele mai vizitate muzee din Cluj-Napoca este Muzeul Farmaciei, aflat în subordinea Muzeului Național de Istorie al Transilvaniei. Acesta este amenajat în cea mai veche farmacie din oraș, farmacia „La Sfântul Gheorghe”, cunoscută sub numele de farmacia Hintz, a cărei prima atestare documentară datează din anul 1573.

Colecția muzeului cuprinde peste 1800 de vase farmaceutice de diferite tipuri, produse farmaceutice, cărți farmaceutice și medicale vechi, precum și importante documente medicale. În subsolul farmaciei putem descoperi ambianța unui laborator farmaceutic medieval în care se preparau leacurile.

Orar: Luni, Marţi, Miercuri, Vineri – 10:00 – 16:00; Joi – 12:00 – 18:00 Sâmbăta, Duminică – închis

Adresa: Piața Unirii nr. 28

Muzeul de Artă

muzeul-de-arta_36380878Sursă foto: © Abdelmoumen Taoutaou

Înființat ca instituție în anul 1951, Muzeul de Artă este unul dintre cele mai importante muzee din România cu o colecție de peste 12.000 de piese de pictură, sculptură, artă grafică și artă decorativă. Acesta funcționează în Palatul Banffy, cel mai important edificiu baroc din Cluj-Napoca, construit între 1774 – 1785.

Printre cei ale căror opere de artă pot fi admirate aici se află: Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Lucian Grigorescu și mulți alții.

Orar: Miercuri – Duminică – 10:00 – 17:00 Luni, Marţi – închis

Adresa: Piaţa Unirii nr. 30

Muzeul și Parcul Etnografic

muzeul etnograficSursă foto: Visit Cluj-Napoca

Muzeul Etnografic al Transilvanei a fost fondat în anul 1922 de către profesorul Romulus Vuia. În prezent, acesta adăpostește peste 41.000 de obiecte țărănești tradiționale datând din secolele XVII-XX.

Muzeul cuprinde două secții: Secția Pavilionară și Parcul Etnografic „Romulus Vuia” (secția în aer liber).

– Secția Pavilionară este amenajată în Palatul Reduta, o clădire importantă din punct de vedere istoric, atât pentru Cluj-Napoca cât și pentru Transilvania, care datează din secolul al XVI-lea și care a adăpostit în perioada 1848 – 1865 Dieta Transilvaniei.

muzel etnografic - sala pavilionaraSursă foto: Visit Cluj-Napca

Orar: Marți – Duminică – 09:00 – 17:00; Luni – închis

Adresa: str. Memorandumului nr. 21

Parcul Etnografic a fost înființat în anul 1929 și este cel mai vechi parc etnografic din România. Aceasta cuprinde mai multe exponate amenajate în aer liber, printre care se numără construcții grupate pe tipuri zonale de gospodării și monumente de arhitectură populară, ateliere meșteșugărești, textile și mobilier de interior, precum și fântâni, porți sau troițe.

parcul etnografic romulus vuiaSursă foto: Visit Cluj-Napoca

Orar: 1 mai – 31 octombrie: Marți – Duminică – 09:00 – 17:00; Luni – închis; 1 noiembrie – 30 aprilie – închis

Adresa: str. Tăietura Turcului

Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe

muzeu-ierarhi-clujSursă foto: Ziarul Lumina

Muzeul Arhiepiscopiei Ortodoxe Cluj-Napoca a fost inaugurat în anul 1938, în timpul Episcopului Nicolae Colan. Muzeul este format din două săli, amenajate la etajul al doilea al Palatului Arhiepiscopiei Ortodoxe a Vadului, Feleacului și Clujului. Acesta este grupat tematic, aici putând-se admira: obiecte de cult, icoane pe lemn și pe sticlă, antimise, odăjdii, potire, manuscrise și tipărituri, diverse alte materiale cu caracter documentar.

Orar: Marți-Sâmbătă: 10.00-17.00; Duminică: 12.00-17.00

Adresa: Piața Avram Iancu nr. 18

Muzeul Apei

muzeul apeiSursă foto: Cluj Travel

Muzeul Apei din Cluj-Napoca a fost inaugurat în anul 1992 de către Regia Autonomă Județeană Apă – Canal Cluj cu ocazia centenarului Uzinelor de Apa și Canalizare Cluj. Muzeul cuprinde atât un spațiu expozițional interior, amenajat în clădirea primei stații de pompare din Cluj-Napoca, cât și unul în aer liber. În muzeu sunt expuse sute de obiecte: de la conducte și pompe până la documente și fotografii.

Orar: Vizita trebuie anunțată telefonic la numărul 0264 – 591.444

Adresa: Uzina de Apa,  șoseaua E 60 Cluj – Florești

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *