Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Cinefilii clujeni, invitați la o noapte albă a filmului românesc

Clujenii pasionați de filme românești vor avea ocazia să vizioneze, o noapte întreagă, cele mai cunoscute și cele mai premiate pelicule românești lansate în ultimii ani. Cea de-a 6-a ediție a evenimentului „Noaptea albă a filmului românesc” va avea loc în noaptea de vineri (18 septembrie) spre sâmbătă (19 septembrie), la Cinema Victoria și Casa TIFF.

Astfel, în Cluj-Napoca vor putea fi vizionate filme recent lansate în cinematografe, pelicule premiate la festivaluri de renume, lungmetraje, scurtmetraje, dar şi documentare.

Filme de debut

Lista de titluri românești este deschisă de „Autoportretul unei fete cuminți”, filmul de debut al regizoarei Ana Lungu, recompensat cu premiul pentru cel mai bun film la Festivalul Crossing Europe din Linz, Austria, premiul publicului şi premiul pentru cel mai bun regizor la Bucharest International Film Festival. Acesta prezintă povestea Cristinei, o tânără 30 de ani, de „familie bună”, care își petrece timpul între doctoratul în inginerie seismică, discuțiile cu cei doi prieteni apropiați, Alex şi Michelle, şi întâlnirile, rare şi mult așteptate, cu un bărbat căsătorit, cu care are o relație. După mutarea părinților, aceasta rămâne singură într-un apartament cu patru camere şi îşi îndeplinește o dorință din copilărie, își ia un câine.

Lungmetrajul „Live”, debutul în regie al producătorului Vlad Păunescu, cu Rodica Lazăr şi Tudor Chirilă în rolurile principale, aduce pe marile ecrane povestea Emei, o prezentatoare TV de succes, gazda unei apreciate emisiuni de investigații, dispusă să își pună la bătaie sănătatea, dar şi toate resursele pentru a scoate adevărul la iveală.

Filme cunoscute la nivel internațional

Lista filmelor selectate pentru ediția din acest an este completată de „Aferim!”, cel de-al treilea lungmetraj al regizorului Radu Jude, care a câștigat premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Berlin 2015 şi care este propunerea României pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza, la Premiile Oscar 2016.

De asemenea, filmul „De ce eu?”, de Tudor Giurgiu, a cărui poveste se bazează pe cazul real al procurorului Cristian Panait, care s-a sinucis în 2002, la doar 29 de ani, în contextul anchetei asupra unui alt procuror, Alexandru Lele, va completa lista lungmetrajelor.

Scurtmetraje și documentare

Noaptea Albă a Filmului Românesc va include și o selecție de scurtmetraje românești, prezentate în acest an la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), din care face parte „Ramona”, de Andrei Creţulescu, „Scor Alb”, de Marius Olteanu și „Dispozitiv 0068”, de Radu Bărbulescu.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate și câteva documentare printre care se numără „Pașaport de Germania”, de Răzvan Georgescu, „Aliyah DaDa”, de Oana Giurgiu, şi „Bondoc”, de Mihai Voinea, Mihai Mincan şi Cristian Delcea.

Noaptea Albă a Filmului Românesc este un eveniment organizat de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociația Film şi Cultură Urbană. Evenimentul va avea loc, în paralel, în Cluj-Napoca și București.

Vezi și alte evenimente din această săptămână.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *