Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clădirile în oglindă din Cluj-Napoca

 

„Strada în oglindă” din Cluj-Napoca reprezintă un monument istoric și arhitectural unic în Transilvania. Denumirea străzii, care oficial se numește Iuliu Maniu, vine de la cele două clădiri identice construite „în oglindă” în secolul XIX. Ele reprezintă, în prezent, unele dintre principalele obiective turistice ale orașului.

Istoria clădirilor în oglindă pe de strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca, cunoscute și sub numele de palatele Statusului romano-catolic, începe în anii 1890.

Conform unui articol publicat în România Liberă, în 1890 parohia romano-catolică din Cluj a primit de la municipalitatea clujeană patru loturi de pământ, în partea de vest a Pieței Unirii, ca o compensație pentru faptul că i-au fost demolate clădirile din jurul Bisericii Sfântul Mihail, care erau închiriate pentru magazine sau cârciumi. Acest pământ a fost folosit apoi pentru a construi aici două clădiri identice, ridicate față în față, care să îndeplinească funcții administrative și comerciale.

Proiectele celor două clădiri au fost concepute, în 1897 de către arhitectul Ignac Alpári, iar construirea lor a început un an mai târziu. Acestea au fost ridicate pe latura de est a pieței centrale, actuala Piață a Unirii, între Palatul Bánffy şi casa Wolphard Kakas, două monumente reprezentative ale arhitecturii renascentiste și a barocului transilvănean.

Cele mai elegante clădiri din oraș

Noile clădiri ale Statusului catolic transilvănean erau considerate ca fiind cele mai elegante palate ale Clujului secolului XIX. La parterul acestora erau aranjate cele mai elegante spații comerciale clujene ale timpului, iar pe etaje au fost amenajate birouri de avocatură și apartamentele de locuit care erau date spre închiriere.

Cele două clădiri identice ale Clujului au fost construite în stilul urbanistic haussmannian, un stil la modă în anii 1900, care prevedea ca imobilele să fie „în oglindă”, adică ele să fie construite identic și să fie poziționate față în față, de-o parte şi de alta a unei străzii. Acest stil arhitectural poartă numele lui Georges-Eugène, Baronul de Haussmann, un arhitect francez, al cărui nume este asociat cu reconstrucția Parisului în secolul XIX.

În afara Clujului, arhitectura haussmanniană poate fi observată în țara noastră și pe Bulevardul Magheru din București. De asemenea, astfel de clădiri există în toată Europa secolului XIX, cele mai cunoscute fiind însă cele din Paris și Viena.

Clădirile de pe strada Iuliu Maniu din Cluj-Napoca se compun din două imobile de trei etaje, fiecare cu câte trei uși de acces. În interiorul lor se află curți spațioase, la început acestea servind drept cu foișoare elegante cu arcade susținute de stâlpi şi coloane zvelte.

Fațadele clădirilor sunt realizate în stil neobaroc, decorate cu măști, ghirlande de flori și frunze. De asemenea, colțurile clădirilor (dinspre piața Unirii) sunt rotunjite şi au câte o turlă acoperită cu coifuri bogat decorate.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *