Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul cultural: Festivalurile artistice (I)

 

Clujul este cel mai mare centru cultural din Transilvania și al doilea ca mărime din țară. Aici se găsesc unele dintre cele mai bune școli de artă, design, teatru și televiziune din țară, dar și unele dintre cele mai prestigioase instituții culturale din România, recunoscute la nivel internațional.

În plus, Cluj-Napoca este singurul oraș românesc care are două teatre și două opere, câte unul în limba română și maghiară. De asemenea, aici se află și un cunoscut centru de creație dedicat tuturor categoriilor de artiști, Fabrica de Pensule, a căror artiști de bucură de recunoaștere internațională, motiv pentru care din Cluj nu puteau lipsi festivalurile artistice.

„Clujul cultural” este reprezentat în egală măsură atât de manifestările artistice și teatrale, cât și de evenimentele cinematografie și muzicale din oraș. În acest articol mă voi opri asupra festivalurile artistice din Cluj-Napoca, urmând, în articolele viitoare, să prezint și restul evenimentelor culturale importante din oraș.

Festivalul „Temps d’images”

„Temps d’images” este primul festival artistic din Cluj-Napoca. Prima ediţie a festivalului a avut loc în anul 2008 și de atunci acesta are loc anual, în luna noiembrie, în mai multe locații din oraș printre care putem aminti: Fabrica de Pensule, Teatrul Maghiar de Stat Cluj, Casa Tranzit, Cinema Victoria și alte spații culturale și artistice din oraș.

Festivalul de la Cluj face parte din reţeaua internaţională de festivaluri „Temps d’images” care se desfășoară anual în şapte țări (Canada, Franța, Portugalia, Germania, Ungaria și România).

„Temps d’images” a fost creat în anul 2002 de către canalul de televiziune ARTE, fiind primul festival creat și produs de un post TV din dorinţa de a găsi o formă de promovare, la nivel internaţional, a tuturor manifestărilor artistice inovatoare.

Festivalul „Temps d’Images” de la Cluj-Napoca susţine dezvoltarea producţiilor artistice interdisciplinare și se constituie ca o platformă de dezvoltare a lor, prin susținerea unor ateliere și conferinţe tematice. În acest an festivalul va avea loc în perioada 5-15 noiembrie 2015.

Transilvania Internaţional Music & Art Festival (TiMAF)

TiMAF este unul dintre festivalurile artistice ale Clujului care promovează o multitudine de manifestări artistice.

Înfiinţat în anul 2010 de către Asociaţia Student Plus, festivalul se doreşte a fi unul complex care să cuprindă arte plastice, arte decorative, literatură, spectacole cu artişti naţionali și internaţionali, petreceri, competiţii de muzică și dans, prezentări de modă și orice alte tipuri de activități dedicate publicului larg, cu intenţia de a-l familiariza cu manifestările artistice de orice fel.

Timp de doi ani consecutiv (2013 și 2014), TiMAF a fost nominalizat la categoria „Best Indoor Festival” în cadrul evenimentului Europe Festival Awards. Anul acesta festivalul de află la ce-a de V-a ediţie.

Festivalul „Colours of Cluj”

„Colours of Cluj” este cel mai nou festival artistic din Cluj-Napoca, acesta fiind înfiinţat în anul 2013 și în prezent aflându-se la cea de-a treia ediţie. Acesta este singurul festival artistic din oraş care se desfăşoară doar în aer liber, pe tot parcursul verii.

În cadrul „Colours of Cluj” au loc diverse manifestări artistice stradale, precum concursuri de dans, piese de teatru, expoziţii de fotografie, pictură sau sculptură, diverse concursuri și ateliere sau dezbateri pe teme culturale, în diverse locaţii ale oraşului.

Fabrica de pensule

Deşi aici nu este organizat nici un festival propriu-zis, Fabrica de pensule merită menţionată pentru că reprezintă un reper important pentru cultura oraşului, un spaţiu de creaţie și promovare a artei contemporane, cunoscut la nivel internaţional în special pentru artele vizuale și teatru.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *