Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: familia cu 5 perechi de gemeni

 

În zilele noastre, nașterea uneia sau mai multor perechi de gemeni în aceeași familie nu mai este un eveniment atât de surprinzător, ba mai mult, a devenit unul extrem de des întâlnit. În trecut însă, asemenea întâmplări nu erau văzute prea des. Avansurile tehnologice în ceea ce privește tratarea problemelor de fertilitate au ca rezultat, de multe ori, nașterea de bebeluși multipli. Și totuși, oamenii încă rămân surprinși atunci când o femeie dă naștere mai multor seturi de gemeni, tripleți sau multipli. Ei bine, imaginează-ți care ar fi fost reacția ta în perioada interbelică, când ai fi aflat că o familie clujeană avea nu una, ci cinci perechi de gemeni.

Familia cu zece copii

Familia care avea zece copii era una simplă, se pare. Aceștia locuiau pe o străduță din Cluj, în zona căilor ferate. Acea străduță, azi, intersectează străzile București și Henri Barbusse. Tatăl, pe care îl chema Vasile Lobonțiu, era birjar de meserie și în timpul liber cocheta cu grădinăritul, potrivit istoricului Vasile Lechințan. Mama era o femeie simplă, însă numele ei nu este cunoscut. Cele 5 perechi de gemeni s-au născut la aproximativ un an și jumătate distanță una de cealaltă, iar unele perechi s-au născut chiar în zile importante. Doi băieți au venit pe lume în ziua în care Regele Ferdinand împlinea 60 de ani (1925), iar alți doi gemeni s-au născut în 10 noiembrie 1928, ziua în care Iuliu Maniu a devenit prim-ministrul României. Aceasta data este memorabilă pentru că Vasile Lobonțiu era la rândul său de partea partidului Național Țărănist (partidul lui Iuliu Maniu). De fapt, acesta și-a botezat trei dintre copii după oameni importanți din partid: Iuliu (după Iuliu Maniu), Emil (după deputatul Emil Hațieganu) și Alexandru (după Alexandru Vaida-Voievod).

Pentru că nașterea gemenilor nu era un lucru atât de comun în acea vreme, un reprezentant al ziarului „Patria” a vizitat familia devenită celebră în Clujul interbelic. Acestuia, tatăl gemenilor i-a povestit cum una dintre fetițele sale a murit, motiv pentru care nu avea atunci decât 9 copii în casă. Însă acesta ar fi menționat și că nu l-a speriat niciodată numărul mare de copii pe care i-a avut și că nu s-ar fi speriat nici dacă numărul ar fi fost dublu. Se pare că ziaristul a fost impresionat de poveste și a făcut o propunere autorităților locale de atunci ca familia să fie sprijinită financiar de Primărie.

Ziarul Patria

Motivul pentru care această relatare este inclusă în legende este faptul că majoritatea redactorilor de la ziarul Patria au fost romancieri, astfel că povestea ar putea fi doar un segment de imaginație al unuia dintre aceștia. Ziarul Patria a fost unul dintre cele mai importante ziare din Transilvania în acea perioadă și era ziarul oficial al Partidului Național din Transilvania, ulterior transformându-se în Partidul Național Țărănesc.

Descoperă și alte legende din Cluj și întoarce-te pe Bună Dimineața Cluj miercuri, 8 iunie, pentru o nouă legendă. 

Cover -
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *