Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Îndăgostitul din Cetatea Liteni

Povestea lui Romeo și Julieta, scrisă de William Shakespeare, a rămas întipărită în mentalul colectiv drept una dintre cele mai iconice povești de dragoste din toate timpurile. Pe parcurs, oamenii au asociat și alte romanțe, care au avut un impact puternic asupra locului în care s-au desfășurat acestea, poveștii. Clujul nu face rabat de la această regulă, motiv pentru care, apartenența unor sate din apropierea Cetății Liteni de Cluj are înfiripată o poveste de dragoste, pe care te invit să o descoperi în cele ce urmează.

Tânărul îndrăgostit de fiica judelui Clujului

Legenda spune că fiul castelanului din cetatea Liteni s-a îndrăgostit de fiica judelui clujean. Totuși, atunci când acesta s-a dus să ceară mâna fetei, părinții acesteia nu au vrut nicidecum să accepte. Drept urmare, tânărul a răpit-o pe fată și a dus-o în cetatea tatălui său. Se pare că judele și clujenii care îl susțineau s-au dus nervoși la poarta cetății pentru a-și răscumpăra fata. Castelanul cetății Liteni l-ar fi întrebat atunci pe jude ce vrea, pentru ca fata să rămână soția fiului lui, iar acesta i-ar fi răspuns că vrea „urechile femeii”. Urechile femeii făceau referire la numele ungurești ale unor sate din apropiere, Alsófüle şi Felsőfüle, traduse în română drept Urechea de Sus și Urechea de Jos, în timp ce femeia despre care e vorba face referire tot la un sat, Assyonyfalva, tradus ca „satul femeii”. În cele din urmă, se pare că judele Clujului ar fi primit toate cele trei sate în schimbul fiicei sale. Satele despre care este vorba se numesc azi Săcel (satul femeii) și Filea de Jos, respectiv de Sus (urechile de jos și de sus), toate trei făcând parte din județul Cluj în zilele noastre.

Istoria din spatele legendei

Clujul a fost ridicat la rang de oraș încă din secolul al XIV-lea, mai exact din anul 1316, din ordinul regelui Carol Robert de Anjou. Acest rang, permitea orașului să aibă teritorii și domenii în afara cetății. Clujul a început să achiziționeze teritorii întinse, însă a primit câteva astfel de domenii și în dar, din partea regelui. Spre exemplu, Feleacul a fost donat de regele Ludovic cel Mare, ordonând locuitorilor acestui sat să apere drumul dintre Cluj și Turda de răufăcători. În alte ocazii, regele Matia a oferit cadou cetății satele Sînnicoară, Cojocna, Feiurdeni, Martinești, Vâlcele și așa mai departe.

Cele trei teritorii menționate în legendă au fost și ele oferite Clujului prin donație regală, în anul 1526, lucru atestat documentar.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *