Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul și legendele sale: Tuneluri subterane

 

Cluj-Napoca este un oraș cu o istorie bogată, începută încă din antichitate. Având în vedere numărul mare de civilizații care s-au situat în zonă de-a lungul timpului, o dată cu istoria acestora, orașul a rămas impregnat și cu superstițiile sau poveștile acestora. Una dintre aceste povești dezvăluie o lume secretă, vorbind despre existența unor pasaje secrete în subteranul Clujului.

Tuneluri care împânzesc orașul

Se spune că Clujul are o rețea intricată de tuneluri subterane secrete. Se pare că acestea datează din epoca medievală și, potrivit legendei, erau folosite pentru momentele de forță majoră, de către principii și nobilii transilvăneni. Rețeaua de tuneluri ar conecta, după cum spune mitul, cele mai importante locuri din oraș și din apropiere. Astfel, este bănuită existența unor tuneluri care să facă legătura între Biserica Fortificată Calvaria din Mănăștur, Cetatea din Florești, Biserica Sfântul Mihail sau Cetățuie. Se poate spune și că multe dintre pivnițele mari din centrul orașului, care azi găzduiesc diverse cafenele și pub-uri, faceau parte cândva din rețeaua subterană.

Existență misterioasă

Proveniența legendei acestora este incertă, la fel cum este și existența lor. Asta pentru că, atunci când s-au făcut cercetări arheologice pentru a confirma existența acestora, oficial, nu s-a găsit nimic. Cu toate acestea, există bănuieli cum că unul dintre cercetătorii care ar fi studiat problema în anii ’60, ar fi devenit, apoi, ofițer de securitate pentru comuniști.

Cu toate că existența lor nu este recunoscută oficial, există câteva locuri concrete din oraș, în care pot fi văzute foste tuneluri sau pivnițe care par a fi fost cândva un tunel. Unul dintre aceste locuri este fosta clădire a liceului de muzică „Sigismund Toduță” din Piața Muzeului, unde istoricii spun că în Evul mediu funcționa Ordinul Franciscan. Un alt loc este cel de sub Biserica Sfântul Mihail, sub care se spune că există o întreagă rețea de camere subterane legate prin tuneluri. Istorici nu au putut cerceta amănunțit subsolul bisericii pentru a confirma existența acestora.

O nouă cercetare?

Rămâne de văzut dacă se va face o nouă cercetare pentru a infirma sau confirma existența acestei rețele subterane de tuneluri și încăperi din Evul Mediu. Până atunci, legenda acestora conferă orașului un iz de mister și permite imaginarului să creeze un altfel de Cluj!

Descoperă și alte legende din Cluj

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *