Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Clujul are un nou regulament pentru câini

După aproape doi ani de când s-a începutul lucrul la realizarea unui regulament nou privind deținerea şi transportul animalelor de companie în Cluj-Napoca, acesta a fost, în sfârșit, aprobat miercuri, 14 octombrie 2015, cu unanimitate de voturi, de către Consiliul Local al orașului.

Până la votarea noului regulament privind deținerea și transportul animalelor de companie în oraș funcționa un regulament din 1996.

Acces în mijloacele de transport în comun

Potrivit noului regulament, proprietarii de câini din oraș își pot transporta animalele de companie în mijloacele de transport în comun. Pentru a fi transportați în autobuze, troleibuze sau tramvaie, stăpânii câinilor trebuie să achite şi să composteaze un bilet de călătorie şi pentru ei. De asemenea, deținătorii de câini trebuie să evite orele de vârf și să își țină câinele la o distanță de cel puțin un metru de ceilalți călători.

Persoana însoţită de câine va alege cea mai liberă zonă a mijlocului de transport în comun şi va evita orele de vârf şi mijloacele de transport aglomerate. Se va considera mijloc neaglomerat acela prin care numărul de călători permite ţinerea câinelui la cel puţin un metru de ceilalţi călători. Câinele trebuie îngrijit şi educat pentru a nu provoca deranj pentru restul călătorilor”, se arată în regulament.

Potrivit aceluiași document, în mijloacele de transport în comun va putea urca doar un câine însoțit de deţinător. „Câinii de talie medie şi mare vor avea lesă şi vor purta botniţă, iar câinii de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, în braţe sau în cuşcă ori în geanta de transport”, se mai arată în regulament.

Câinii au acces pe domeniul public

Pe lângă posibilitatea de a circula cu câinii în mijloacele de transport în comun, proprietarii lor vor avea voie să îi plimbe pe domeniul public cu condiția de a fi ținuți în lesă, iar cei din rasele periculoase de a avea botniță.

Este permis accesul cu câini pe domeniul public sau privat al municipiului Cluj-Napoca cu condiția ca aceștia să fie ținuți în lesă care să permită controlul câinelui în orice situație. Câinii periculoși sau agresivi vor fi ținuți în lesă şi vor purta în mod obligatoriu botniță. Este interzis accesul câinilor în spațiile de joacă pentru copii”, se arată în regulament.

De asemenea, regulamentul prevede şi faptul că cei care nu curăță dejecțiile în urma câinilor vor fi fi amendați cu sume cuprinse între 400 şi 600 de lei.

Câini de apartament nu vor mai fi taxați

Totodată, regulamentul mai prevede şi faptul că deținerea unui câine în apartament nu mai poate face obiectul impunerii de taxe ori cheltuieli pentru proprietari lor.

În document mai este prevăzut şi faptul că numărul câinilor deținuți de către o persoană nu poate fi limitat, atât timp cât sunt respectate condițiile de igienă, sănătate, protecție şi bunăstare a acestora, precum şi faptul că toți câinii metiși trebuie sterilizați şi este obligatorie înscrierea tuturor câinilor cu stăpân în baza de date națională.

În ceea ce privește spațiile dedicate câinilor, în regulament este prevăzută şi amenajarea, de către administrația locală, a unui spațiu de joacă pentru câini de minim 300 de metri pătrați, în fiecare cartier şi câte un parc de agrement pentru câini de minim 1.000 de metri pătrați, în vecinătatea fiecărui cartier. Spațiile vor fi iluminate, vor avea bănci şi coșuri de gunoi.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *