Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca

airplane

Este unul dintre cele mai circulate aeroporturi din țara noastră. De fapt, este foarte probabil că și tu ai zburat odată de pe un terminal din Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. La 1 aprilie s-au împlinit 85 de ani de când aeroportul din Cluj a fost înființat, așa că ne-am gândit că este o oportunitate bună de a descoperi care este istoria acestuia, alături de câteva curiozități. Te-am făcut curios? Citește mai departe:

 1. Aeroportul Internațional „Avram Iancu” din Cluj-Napoca este al doilea din țară ca mărime, după Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din București.
 2. Aeroportul civil a fost fondat în 1 aprilie 1932, însă, începând cu 1928, în zonă funcționa aeroportul militar Someșeni, care a deschis o linie de transport aeriană pe ruta Cluj-Napoca – București.
 3. Prima rută internațională a fost Praga – Cluj – București și folosea aeroplane cu 8 locuri.
 4. Terminalul pentru pasageri a fost construit și inaugurat în 1939.
 5. Aeroportul a devenit cel mai important aeroport militar din Transilvania, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind folosit de către aviația militară maghiară și Luftwaffe, până când zona a fost recucerită de forțele armate române și sovietice, în 1944. Acest război a lăsat aeroportul într-o stare deplorabilă.
 6. După război, aeroportul a început să revină la activitatea civilă și a reluat cursele interne ale TARS (Transporturile Aeriene Româno-Sovietice).
 7. În anii 60, aeroportul are parte de o serie de renovări considerabile și modernizări.
 8. În 1996, aeroportul s-a transformat dintr-unul de călători într-unul de călători și transport cargo (mărfuri), ambele internaționale.
 9. Primele zboruri charter au decolat de pe aeroportul Clujului în 2004, iar doi ani mai târziu, în 2006, aveau să decoleze și primele zboruri low-cost, prin compania aeriană Blue Air.
 10. Aeroportul a înregistrat pentru prima dată 1 milion de pasageri în anul 2010 și a continuat să crească din acel moment.
 11. În 2017 se estimează că vor păși pe aeroport aproximativ 2.7 milioane de pasageri.

În prezent, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” este într-o continuă expansiune, având rute către majoritatea orașelor majore din Europa și din țară.

Newsletter

Bună Dimineața, săptămânal pe email

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *