Filmul „Son of Saul”, în care joacă actorul clujean Levente Molnár, a câștigat premiul Oscar pentru „Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza”, în cadrul celei de-a 88-a Gală a Premiilor Oscar, ce a avut loc în noaptea de 28 spre 29 februarie 2016 la Dolby Theatre din Hollywood, California (SUA).
Filmul „Son of Saul”, regizat de László Nemes, a fost nominalizat la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât engleza”, alături de „Embrace of the Serpent” (Columbia), „Mustang” (Franța), „Theeb” (Iordania) și „A War” (Danemarca).
În acest film joacă și actorul clujean Levente Molnár, angajat al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca, care are un rol cheie: îl interpretează pe Abraham Warsawski, cel mai apropiat prieten al lui Saul, aflat alături de el în lagărul de concentrare.
„Fiul lui Saul/ Son of Saul”, propunerea Ungariei pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza la Premiile Oscar 2016, reprezintă debutul în lungmetraj al regizorului maghiar László Nemes.
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2015 i-a revenit peliculei „Ida” (Polonia), de Pawel Pawlikowski.
„Son of Saul”, premiat cu un Glob de Aur
Lungmetrajul a fost desemnat „Cel mai bun film străin”, în cadrul ediției din 2016 a Globurilor de Aur, eveniment care a avut loc duminică, 10 ianuarie, la Los Angeles (SUA). De asemenea, pelicula a fost distinsă cu „Marele Premiu al Juriului” la ediția din 2015 a Festivalului de Film de la Cannes.
Lungmetrajul „Son of Saul” este o co-producţie Ungaria-Franţa a cărei acțiune prezintă povestea lui Saul Auslander (Géza Röhrig), un prizonier evreu din Ungaria forțat să lucreze pentru nazişti la morga unde sunt aduși oamenii uciși în camerele de gazare de la Auschwitz. Într-o zi acesta găsește cadavrul băiatului său, pe care încearcă să îl salveze de la ardere și pentru care încearcă să planifice cu un rabin o înmormântare adecvată.
Cine este Levente Molnár?
Levente Molnár, născut pe 10 martie 1976, la Baia Mare, a studiat actoria la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, iar, din anul 2002, este actor al Teatrului Maghiar de Stat din Cluj-Napoca. A colaborat cu personalităţi precum Silviu Purcărete, Gábor Tompa, Michal Docekal, Dragos Galgoţiu, László Bocsárdi, Mihai Mănuţiu, Olga Barabás, György Selmeczi, David Zinder şi Mona Marian, potrivit informaţiilor de pe site-ul său personal.
Printre filmele în care a jucat se numără „The Fixer” (regia Adrian Sitaru), „Chuck Norris vs Communism” (regia Ilinca Calugăreanu), „Ferry” (regia Daniel Nickson), „Fragment viu” (regia Bántó Csaba, Iszlai József), „Blutsbrüder teilen alles” (regia Wolfram Paulus), „Radio” (regia Pünkösti Laura), „Un alt Crăciun” (regia Tudor Giurgiu), „Morgen” (regia Marian Crişan), „Any Given Father” (regia Cristan Cîrcu), „Biliard” (regia Mészáros Péter), „Tetemrehívás” (regia Hatházi András).