Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Iain Smith, producătorul filmelor „Mad Max” și „Şapte ani în Tibet” vine la TIFF 2016

Iain Smith, unul dintre cei mai influenți și mai prolifici producători de film de la ora actuală va fi prezent, în calitate de invitat special, la cea de-a 15-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF). Acesta este cunoscut pentru filme precum „Mad Max: Drumul Furiei”, „Al cincilea element” sau „Șapte ani în Tibet”.

În cadrul TIFF 2016, Iain Smith va fi premiat cu Premiul Special pentru Contribuția adusă Cinematografiei Mondiale la gala de închidere din 4 iunie 2016, de la Teatrul Național din Cluj.

În plus, producătorul scoțian va fi prezent și la proiecția „Mad Max: Drumul Furiei”, ce va avea loc în Piața Unirii Open Air vineri, 3 iunie 2016, de la 21.45. Celebra peliculă a fost premiată, în acest an, cu șase statuete Oscar.

Cine este Iain Smith?

Născut în Glasgow, Scoţia, Iain Smith a absolvit London Film School şi a colaborat de-a lungul anilor cu marile studiouri de la Hollywood – Warner Bros, Universal Studios, Columbia Pictures, 20th Century Fox, Miramax şi cu regizori precum Ridley Scott, Oliver Stone, Luc Besson sau Stephen Frears.

În 2008 a fost decorat cu Ordinul de Ofiţer al Imperiului Britanic, iar trei ani mai târziu a fost numit la conducerea British Film Commission.

A fost producător, co-producător sau producător sau producător executiv pentru zeci de filme de la „Hearts of Fire” cu Bob Dylan şi „Mary Reilly” cu Julia Roberts şi John Malkovich, la producţii cu bugete mari de la Hollywood ca „Mad Max: Drumul furiei” cu Tom Hardy şi Charlize Theron, „Wanted” cu Angelina Jolie, „Fântâna”, în care protagoniştii sunt Hugh Jackman şi Rachel Weisz, „Cold Mountain” cu Jude Law, Nicole Kidman şi Renee Zellweger, „Planeta Maimuţelor”, „Şapte ani în Tibet” cu Brad Pitt, „Al cincelea element” cu Bruce Willis, Milla Jovovich şi Gary Oldman sau „Misiunea”,  în care Robert de Niro şi Jeremy Irons au roluri principale.

Deşi a contribuit la realizarea unur mari hituri de box office, Smith povesteşte pentru Daily Record că cel mai bun film pentru care a lucrat vreodată a fost comedia lui Bill Forsyth, „Local Hero”, cu Burt Lancaster. Într-un interviu pentru Movie Scope declara că „a produce este, într-un film unic, combinaţia de artă şi bani, de comerţ şi cultură. Cele două lucruri sunt, de fapt, interdependenţa şi aş spune că filmele sunt inspirate de oameni talentaţi şi susţinute cu bani, iar producătorul este poliţistul care supraveghează toatea astea”.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *