logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Istoria cartierului Gheorgheni

Cartierul Gheorgheni este unul dintre primele cartiere construite în Cluj-Napoca, în timpul regimului comunist din țara noastră. Gheorgheniul, așa cum îl știm în prezent, datează din anii 1960.

Acesta este situat în partea de sud-est a orașului, fiind cuprins între următoarele străzi: Aleea Slănic, străzile Liviu Rebreanu (fosta Borhanciu), Crizantemelor, Constantin Brâncuși, Septimiu Albinii, Mălinului și Alverna.

După anul 1964 a fost construit un cartier de blocuri pe teritoriul aflat între capătul de atunci al străzilor Pata şi Gheorgheni (azi N. Titulescu şi C. Brâncuși) şi Râtul Bivolilor. În ultimii ani şi alte părți ale orașului, de exemplu carterul de blocuri ridicat în zona străzii Nicolae Titulescu, respectiv zona aflată la est de strada Constantin Brâncuși, cu străzi cu case familiale, printre care amintesc străzile Arieşului, Septimiu Albinii etc., sunt considerate părți ale cartierului Gheorgheni.

Se spune despre acest cartier că este printre cele mai verzi și mai aerisite din oraș, el dispunând de câteva parcuri și spații verzi și având ieșire spre Livada Palocsay, cea mai mare din oraș. În ultimii ani însă, din cauza construirii unor noi ansambluri rezidențiale în carter, spațiul verde s-a micșorat.

Deși o parte din zona în care se întinde acest cartier a fost locuită încă de la începutul secolului XIX (anii 1800), blocurile cartierului Gheorgheni au fost construite pe locul unor grădini, livezi, pășuni şi terenuri arabile.

Partea sud-estică a orașului, adică zona cunoscută în zilele noastre drept cartierul Gheorgheni, s-a format de-a lungul a două străzi principale ce duceau dinspre Cluj, spre două sate din apropierea lui. Este vorba despre Drumul Gheorghieniului, cunoscut azi sub numele de Strada Constantin Brâncuși, ce ducea spre satul Gheorgheni, aflat apropierea orașului medieval și Strada Pata, cunoscută în prezent ca Strada Nicolae Titulescu, care ducea spre satul Pata, situat, de asemenea, în apropierea Clujului.

cartierul gheorgheni in prezent

Cartierul Gheorgheni poartă numele unui sat

Potrivit istoricului clujean Lukács József, drumurile principale ce legau un oraș de un sat din apropierea lui purtau numele satului respectiv.

De obicei acele drumuri care legau un oraș de un sat din apropiere purtau denumirea satului respectiv, ceea ce înseamnă că drumul ce ducea dinspre Cluj spre satul Gheorgheni purta denumirea de Calea sau Drumul Gheorghieniului, un amănunt care s-a pierdut în zilele noastre”, afirmă istoricul.

Inițial, acesta s-a dezvoltat doar ca un cartier de case, construite pe marginea celor două drumuri care duceau spre satele Gheorgheni și Pata, însă, în perioada comunistă, zona locuibilă s-a extins prin construirea unor blocuri de-a lungul străzilor cunoscute în prezent ca Strada Nicolae Titulescu și Strada Unirii.

Urmând același tipar, de la istoricul clujean aflăm și că denumirea străzii Pata, în prezent numită strada Nicolae Titulescu, este dată tot de un sat din apropierea Clujului medieval.

Unii clujeni și acum spun strada Pata, străzii Nicolae Titulescu. Această stradă a fost redenumită în urmă cu câțiva zeci de ani însă ea este o stradă veche a orașului (n.r. de la începutul anilor 1800). Denumirea de Pata provenea de la numele drumului care ducea spre satul Pata, aflat în apropierea Clujui”, afirmă Lukács József.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.