Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Istoria cartierului Între Lacuri

Între Lacuri este un alt cartier al orașului Cluj-Napoca. Aceasta este situat în partea estică a orașului și a fost construit în timpul regimului comunist, mai exact de la începutul anilor 1980.

Carterul Între Lacuri este un cartier de mici dimensiuni, mărginit de Strada Teodor Mihali, Lacul Gheorgheni, Strada Dunării (capătul acesteia) și Strada Aurel Vlaicu.

Construit pe mlaștini

Istoricul clujean Lukács József povestește că, înainte de construirea blocurilor, zona în care s-a dezvoltat cartierul era una mlăștinoasă, cu mai multe lacuri, iar numele cartierului provine de la aceste lacuri.

În urmă cu 30-35 de ani, mai precis până la începutul anilor 1980, locul acestui cartier era o zonă mlăștinoasă, cu stuf, poteci prin stufăriș, păsări și alte animale specifice acestui tip de vegetație. Din această zonă se mai păstrează doar două lacuri, create artificial. Mlaștina a fost secată și transformată într-un spațiu unde se putea apoi construi. Este vorba despre cele două lacuri din cartierul Gheorgheni (n.r. cele de lângă Iulius Mall). Cândva a mai existat încă un lac mai mic, acesta fiind astupat odată cu extinderea cartierului”, povestește istoricul clujean Lukács József.

Fiind construit într-o zonă mlăștinoasă, înconjurat de lacuri, majoritatea străzilor, cu o singură excepție, Strada Sarmisegetuza, poartă nume de ape. Dacă este să ne uităm pe harta orașului putem observa că acest cartier este străbătut de străzi precum Strada Oltului, Strada Mureșului, Strada Târnava, Strada Bega, Strada Jiului, Strada Între Lacuri, Strada Dunării și altele.

cartierul intre lacuri

Lacul de sub Selgros

Potrivit istoricului clujean Lukács József, tot în acest cartier, în zona în care acum există magazinul Selgros, se întindea un lac natural, proprietate al orașului.

În zona în care se află astăzi magazinul Selgros, înainte se afla un lac de dimensiuni mari, care era heleșteul orașului încă din anii 1400. Acesta a fost însă colmatat şi umplut în perioada comunistă. El era de fapt adevăratul lac al orașului și se afla pe granița dintre teritoriul orașului Cluj și moșia de la Someșeni, care era o localitate separată de oraș”, mai adaugă istoricul clujean.

Din acest mare lac al orașului în prezent mai sunt vizibile doar două lacuri de mici dimensiuni, Lacul Pepinieră 1 și Lacul Pepinieră 2, aflate în fața magazinului Selgros, pe terenul fostei periere a Clujului.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *