Clujul este un oraș al cinefililor și nu mă înșel când fac această afirmație. Orașul de pe Someș are probabil cele mai multe cinematografe din Transilvania și se află pe locul doi, ca număr, după București.
Cinematograful a ajuns în Cluj în anul 1906. Prima proiecție, care a durat aproximativ 10 minute, a înfățișat un tren care venea spre spectatori, bulevarde pline de trecători şi alte imagini din viața de zi cu zi ce fascinau prin „realitatea” izbitoare care până atunci nu mai fusese surprinsă cu atâta fidelitate.
În Cluj-Napoca există, în prezent, opt cinematografe. Cele mai vechi dintre acestea datează de la începutul secolului XX. Unele dintre ele încă și-au păstrat utilizarea inițială, altele s-au transformat în spații culturale. Aici funcționează deopotrivă cinematografe vechi, cum ar fi de exemplu Florin Piersic (fostul Republica) și Victoria, dar și multiplexurile Cinema City, amplasate în cele două centre comerciale ale orașului. De asemenea, ocazional, filme rulează și la Cinema Arta, Cinema Mărăști și Cinema Favorit și în curs de renovare se află și Cinema Dacia din cartierul Mănăștur.
În acest articol voi trece în revistă cinematografele istorice din Cluj-Napoca, ce au fost transformate în centre polivalente.
Cinematograful Favorit
Cinematograful Favorit, din incinta Palatului Urania, este cel mai vechi cinematograf din oraș și unul dintre cele mai vechi din Transilvania.
Cinematograful a fost construit odată cu palatul, în anul 1910 și aici au rulat primele filme mute, în vremurile celui de-al Doilea Război Mondial. În prezent, cinematograful este utilizat ca și spaţiu cultural în care se organizează atât proiecții de cinema, cât și diverse evenimente precum concerte de muzică clasică sau comercială, diverse expoziții sau piese de teatru.
Adresa: str. Horea, nr. 6, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj
Cinematograful Arta
Un alt cinematograf istoric al Clujului, dar și unul dintre cele mai vechi din țară care își păstrează încă această funcție este Cinema Arta din Cluj, care se află în „Palatul Sebestyen”.
Cinematograful, amenajat la parterul clădirii, a fost inaugurat la 10 octombrie 1913, sub numele de cinematograful Universității, numele „Arta” primindu-l ulterior și păstrându-l până în prezent.
O lungă perioadă de timp, de câțiva zeci de ani, cinematograful a aparținut statutului, în 2011 însă acesta a revenit în proprietatea familiei Sebestyen și de atunci el este folosit atât ca și cinema, unde sunt difuzate proiecții de film din cadrul mai multor festivaluri clujene, cât și ca spațiu cultural unde se desfășoară diverse evenimente.
Adresa: str. Universității, nr. 3, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj
Cinematograful Mărăști
Cinematograful Mărăști a fost construit înainte de 1989 în aceeași perioadă în care s-a dezvoltat și cartierul cu același nume. În prezent acesta se află în administrația Primăriei Cluj-Napoca.
După o perioadă de câțiva ani în care a fost închis din cauza degradării, în anul 2011 cinematograful din cartierul Mărăști a fost redeschis publicului larg după ce clădirea în care funcționează a fost reabilitată și transformată într-un spaţiu cultural și comunitar.
Clădirea „Cinema Mărăști” găzduiește acum o sală de cinema – care are o capacitate de aproximativ 200 de locuri și unde pot fi proiectate atât filme 2D și 3D – un spațiu expozițional (unde periodic au loc și dezbateri sau lansări de carte), un club la pensionarilor, dar și un dispecerat de Poliţie.
Cinema Mărăști este în prezent singurul cinematograf gratuit din țară. Singura condiție pentru a solicita un bilet de acces la proiecțiile cinematografului este aceea de a deține o carte de identitate sau o viză de flotant emise de Poliția municipiului Cluj-Napoca.
Adresa: Str. Aurel Vlaicu, nr. 3, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj
Cinematograful Dacia
Un alt cinematograf de cartier al Clujului a fost și Cinema Dacia, aflat în cartierul Mănăștur. Clădirea a fost construită în anul 1981, pe trei nivele: subsol, parter și un etaj. După 1989 în incinta cinematografului a funcționat și o discotecă.
După 15 ani de neutilizare și trei ani de procese pentru dreptul de proprietate asupra spațiului, Primăria Cluj-Napoca a câștigat clădirea, iar aceasta se află în prezent într-un proces de modernizare.
Noul Cinema Dacia va fi transformat, la fel ca și Cinema Mărăști, într-un spaţiu comunitar care va cuprinde: o sală de cinematograf, un spaţiu multifuncțional – unde vor putea fi organizate diferite evenimente culturale – un „Centrul al Inteligenței” – dedicat tinerilor – un spaţiu pentru recepții, conferințe sau dezbateri și zonă de alimentație publică.
Adresa: Strada Bucegi, nr. 11, loc. Cluj-Napoca, jud. Cluj