Search
Generic filters
Exact matches only

Istoria orașului roman Napoca

Istoria Clujului începe cu epoca romană. După cucerirea Daciei de către romani, la începutul secolului al II-lea, regele roman Traian a transformat fosta așezare dacică într-o provincie romană și a pus aici bazele unei aşezări de colonişti pe care a numit-o „Napoca”.

Noua localitate apare menţionată pentru prima oară în anul 107 (sau 108), pe o bornă kilometrică, pe drumul roman care venea dinspre Turda (localitatea romană Potaissa).

Așezarea Napoca se afla pe malul Someșului, unde inginerii romanii au ridicat un pod a cărui amplasare este păstrată și azi ca și punte principală de trecere peste Someșul Mic. Poziționarea strategică a localității, între poalele Feleacului și cele ale Dealului Cetățuii, la intersecția principalelor drumuri din nord-sud și est-vest ale regiunii, a ajutat localitatea să se dezvolte rapid pe plan comercial.

Într-un articol publicat în România Liberă, arheologii clujeni afirmă că, la început construcțiile din așezarea romană erau din lemn, pe malul Someșului descoperindu-se trei niveluri de locuințe din lemn.

Între anii 120-123 împăratul Hadrian reorganizează Napoca într-o unitate administrativă de importanță regională, tot în aceeași perioadă modificându-se și arhitectura municipiului a cărui centru a fost mutat în actuala Piață a Unirii, acolo unde se suprapune cu centrul orașului medieval și cu cel al Clujului de azi. De aici porneau două străzi paralele pe lateralele cărora s-a dezvoltat mai apoi orașul roman. În Napoca existau și două temple construite pe modelul Capitoliului de la Roma.

În ceea ce privește bunăstarea locuitorilor, potrivit articolului citat, arheologii clujeni afirmă că locuințele private din Napoca erau deosebit de luxoase. „Fiecare căsa avea mai multe încăperi și o curte interioara. La strada, casele aveau porticuri cu coloane. Spre curte, unde centrul era ocupat de fantani tasnitoare, casele aveau un singur portic. Curtea nu era pavata ci era transformata intr-o gradina. De asemenea, toate camerele beneficiau de hipocauste, adica de sistemul de incalzire centralizata”.

Datorită dezvoltării sale rapide, în anul 124 d.Hr. împăratul Hadrian ridică localitatea Napoca la rangul de municipiu, acesta fiind primul municipiu din această regiune a imperiului. Ulterior, în timpul domniei lui Marcus-Aurelius, între anii 160 – 180, Napoca este ridicată la rangul de colonie și primește statutul de Ius Italicum, cel mai înalt statut urban din Imperiul roman. Această distincție le-a oferit locuitorilor coloniei romane importante drepturi și avantaje materiale, conform Wikipedia.

Pe lângă înflorirea comerțului aici se practicau și meșteșuguri precum prelucrarea pietrei, olăritul și prelucrarea metalelor. De asemenea, locuitorii urbei romane Napoca erau pricepuți și la agricultură.

Municipiul Napoca era condus de ordinul decurionilor, compus dintr-un număr de până la 50 de persoane care proveneau din rândul personalităților influente. Deși juca un important rol politic și administrativ, orașul nu prezenta o importanță militară, neavând propria garnizoană. Protecția orașului era asigurată de garnizoana de la Gilău iar ulterior de Legiunea a V-a Macedonica de la Turda.

Potrivit Wikipedia, după retragerea administrației și armatei romane, în anul 275, regiunea colonizată de aceștia a continuat să fie locuită, populația de aici reușind să supraviețuiască, timp de câteva sute de ani, perioadei migrației barbarilor dinspre estul și sudul Europei. Astfel, în jurul anului 900, pe teritoriul fostei colonii romane apare menționată o nouă organizare statală a cărei baze au fost puse de conducătorul local Gelu, amintit în cronica lui Anonymus.

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

4 Responses

 1. Si uite asa, cu cunostiinte si informatii insuficiente ca sa nu spun cu intentie, se falsifica istoria.
  Aici se las impresia ca Cluj-ul a devenit un oras destul de mare cu o dezvoltare iminenta. Fals.
  Cluj-ul a fost pe vremea ceea un oras cu cateva siruri de case. Piata Muzeului, si Manastur.
  Dupa retragerea totala a romanilor, prin 274, Cluj-ul este totalmente jefuit si distrus de hoarde germanice si chiar de daci carpi.
  In urmatoarele 1.000 de ani Cluj-ul este ca si neexistent. Prin 1241 si 1285 a fost din nou ars pana la temelii de tatari.
  Abia in secolul al XIII-lea, Cluj-ului i se pun temelii noi de catre migrantii germani (sasi) la cererea domitorilor maghiari.

  Surse: Wikipedia
  The colonia was evacuated in 274 by the Romans.[29] There are no references to urban settlement on the site for the better part of a millennium thereafter.[31]
  ….
  The first reliable mention of the settlement dates from 1275, in a document of King Ladislaus IV of Hungary, when the village (Villa Kulusvar) was granted to the Bishop of Transylvania.[34] On 19 August 1316, during the rule of the new king, Charles I of Hungary, Cluj was granted the status of a city (Latin: civitas), as a reward for the Saxons’ contribution to the defeat of the rebellious Transylvanian voivode, Ladislaus Kán.[34]
  ——————————-
  Um 250 ging die Siedlung bereits im Zuge verheerender Plünderungszüge von Germanen und Karpen und dem Abzug der kleinen romanisierten Bevölkerungsschicht unter.
  Die Stadt wurde im 13. Jahrhundert von deutschen Siedlern am Ufer des Flusses Someșul Mic (dt. Kleiner Samosch) erbaut. Klausenburg, die zweitgrößte Stadt des Königreichs Ungarn, war seit damals Sitz des Komitats Klausenburg.

 2. Mulțumesc pentru observație. Probabil că nu am fost eu suficient de explicită așa că am reformulat fraza pentru a nu mai exista nici un fel de confuzie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *