logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Lacurile de agrement din Cluj-Napoca

În Cluj-Napoca există cinci lacuri de agrement unde clujenii se pot relaxa, fie că se plimbă cu barca, fac plimbări pe malul lacului sau pur și simplu ies la pescuit.

Patru dintre aceste lacuri se află în cartierul Gheorgheni, în partea estică a orașului și unul se află în centrul orașului, mai exact în Parcul Central. Unele dintre ele sunt amenajate, altele lăsate în habitatul lor natural, toate însă oferă o alternativă de relaxare și petrecere a timpului liber.

Cel mai cunoscut lac din Cluj-Napoca este Lacul Chios din Parcul Central. Acesta este unul dintre cele mai vizitate și cunoscute obiective turistice din oraș, alături de parcul și clădirile din jurul său.

Lacul Chios are o vechime de peste 150 de ani. Acesta a fost construit artificial în anul 1865 de către Asociația Parcului, cea care era responsabilă în acea vreme de îngrijirea Parcului Central, unde se află lacul. Tot în acea perioadă au fost organizate și aleile și a fost construit un pavilion de muzică, pe locul unde în prezent se află Clădirea Casino. Câțiva ani mai târziu, în anul 1877, deasupra lacului a fost construit și pavilion de lemn care permitea accesul pe una dintre insulele din interiorul său, spațiu unde în prezent se află Clădirea Chios.

În prezent pe lac se organizează vara plimbări cu barca și cu hidrobicicleta, iar iarna acesta este transformat într-un patinoar. Când lacul nu este „invadat” de oameni, pe el pot fi admirate rațe sălbatice. De asemenea, lacul este populat și cu diferite specii de pești însă aceștia nu pot fi pescuiți.

Un alt lac foarte frecventat de clujeni este lacul Iulius, de lângă Iulius Mall, din cartierul Gheorgheni. Acesta a devenit foarte căutat odată cu transformarea zonei din jurul său într-un parc modern de agrement unde oamenii vin să se relaxeze. Proiectul de transformare al acestui spațiu verde într-un loc de recreere a fost finalizat în toamna anului 2013, acesta incluzând și amenajarea unor pontoane deasupra lacului. În afara lor, lacul are și o fântână arteziană care funcționează în timpul verii. Și acest lac este populat cu pești însă, spre deosebire de lacul Chios, aici pescuitul este permis.

Celelalte trei lacuri, situate tot în cartierul Gheorgheni, se află în vecinătatea lacului Iulius. Acestea nu sunt amenajate la fel ca celelalte două lacuri amintite mai sus, însă ele sunt populate cu pești și capturarea lor este legală, iar pe marginea lor se pot face plimbări sau se poate sta la plajă.

În jurul acestor trei lacuri și al celui deja amenajat a fost propusă în anul 2013, de către un grup civic local, construirea celui mai mare parc de agrement din oraș. În viziunea grupului civic, acest parc s-ar întinde pe o suprafață verde de câteva zeci de hectare ce ar cuprinde trei cartiere: Gheorgheni, Mărăști și Apahida (spațiul verde situat între strada Teodor Mihali din cartierul Gheorgheni și magazinul Selgros din capătul cartierului Mărăști, ce include și fosta pepinieră RADP). Proiectul propus de aceștia și susținut și de către arhitecții clujeni ar include cea mai amplă infrastructură pietonală și de biciclete neîntreruptă din Cluj, de aproape 10 km, precum și spații de recreere.

În prezent proiectul grupului civic a rămas doar în stagiul de propunere și nu se știe ce se va întâmpla cu acest spațiu verde ce include atât terenuri private, cât și terenuri publice.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *