logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Mina Ghizela, noua atracție a Salinei Turda

Turiștii care ajung la Salina Turda au de acum un nou obiectiv turistic de vizitat. Este vorba despre Mina Ghizela, deschisă publicului spre vizitare la sfârșitul lunii iulie, unde pot fi admirate primele urme de exploatare a sării la Turda, care datează de pe vremea romanilor.

Salina Turda are patru mine: Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif, primele trei intrate în exploatare turistică, iar cea de-a patra, Iosif, fiind în curs de amenajare.

Accesul turiștilor în mina Ghizela – ultima deschisă spre vizitare – se face exclusiv pe scări. Cei care vor să o viziteze vor trebui să achite un tarif suplimentar biletului de intrare, în grupuri de maximum 15 persoane însoțite de ghid.

Urme ale exploatărilor de sare din vremea romanilor

Turiștii pot vedea aici făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, dar şi modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare.

Mina Ghizela este cea în care se arată primele urme de exploatare a sării la Salina Turda care datează de pe vremea romanilor. Turiștii vor putea vedea făgașe tăiate în sare pentru delimitarea brazdelor, modul de amplasare a penelor cu care brazdele erau detașate din masivul de sare, organizarea abatajului pentru o amplasare optimă a tăietorilor de sare în mină. Stalactite înclinate şi depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei”, au afirmat reprezentanții Salinei Turda.

Mina  Ghizela, situată la 40 de metri adâncime

Mina Ghizela se află la o adâncime de 40 de metri şi a fost proiectată în același sistem ca mina Rudolf însă, pe lângă făgașele tăiate în pereții sare, tot aici vizitatorii vor putea admira și stalactite înclinate şi depuneri de cristale cubice de sare.

Spectacolul adâncurilor este completat de formațiunile carstice depuse pe compartimentul de transport al puțului de acces in preabataj. Turistul are acces vizual pentru a admira aceste depuneri unice de sare prin intermediul ferestrelor realizate în panoul de separare a compartimentelor de circulație, respectiv de transport al puțului minei Ghizela. Stalactite înclinate și depuneri de cristale cubice de sare completează formațiunile de sare secundară existente în această parte a salinei”, au mai transmis oficialii Salinei Turda.

Exploatarea sării la Salina Turda datează din epoca romană. Salina a fost închisă în 1932 şi a fost redeschisă pentru public şi pentru pacienţii cu boli respiratorii în 1992. De la deschiderea sa, din 1992 şi până în prezent, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ 2,7 milioane de turiști români şi străini.

În perioada 2008 – 2010 Salina Turda a fost modernizată în urma unei investiţii de aproape șase milioane de euro din fonduri europene.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *