Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Originea necunoscută a numelui orașului Cluj-Napoca (I)

Istoria, originea și formarea orașului Cluj-Napoca a fost tot timpul un subiect de interes, atât pentru istoricii clujeni, cât și pentru pasionații de istorie din Cluj.

Acest subiect a fost dezbătut de nenumărate ori, atât în cadrul unor cercuri ale istoricilor, cât și în cadrul unor întâlniri publice, cert este însă faptul că nu s-a stabilit cu exactitate de unde îi provine numele.

Originea numelui Napoca

Majoritatea clujenilor, dar și a românilor, ar crede că numele vechii așezări romane Napoca, de pe actualul teritoriu al orașului, provine de la romani. Radu Ardevan, profesor universitar din cadrul Universității Babeș-Bolyai, ne informează că, în conformitate cu cercetări competente, originea numelui „Napoca” este mai veche, ea fiind doar preluată de către coloniștii așezați aici de Traian, la început mai ales celți romanizați, cei care au pus bazele primei așezări romane (ale cărei ruine s-au găsit lângă Piața I. L. Caragiale, pe str. V. Deleu) de pe teritoriul orașului pe care noi îl știm sub denumirea de orașul roman Napoca.

Istoricul Radu Ardevan ne mai relatează că cercetătorii francezi și germani au studiat așezările din epoca romană din Occident și au observat că poartă nume indigene. „Cercetătotii francezi și germani au constatat că, la scurt timp după cucerirea romană, vechile așezări cu rost de apărare de pe înălțimi au fost părăsite și jos, în vale, s-au construit așezări noi, fără fortificații, în schimb cu facilități urbane. Noile așezări au continuat însă folosirea numelor vechilor așezări părăsite sau au luat nume noi, dar tot din limba indigenilor. Concluzia specialiștilor a fost că un nume indigen îți arată că au fost indigeni în zonă, dar nu îți indică continuitatea nemijlocită a așezării. Această concluzie poate fi aplicată și orașului Napoca”, afirmă arheologul clujean.

Mergând pe ideea existenței unor indigeni de origine dacică în apropierea orașului roman, înaintea celților romanizați, Radu Ardevan afirmă că una dintre ipoteze ar putea fi aceea că denumirea de Napoca a fost preluată de primii coloniști, celți romanizați, de la indigenii care au locuit în apropierea locului unde a fost ridicat apoi orașul roman.

Este Napoca un nume dacic? Nu știm. Nu pare roman. S-a presupus că este dacic. Ar fi normal”, consideră arheologul clujean Radu Ardevan. „Un inconvenient pentru specialiști este faptul că se cunoaște prea puțin despre limba dacică pentru a înțelege ce a vrut să spună acest toponim. Ceea ce știm însă este faptul că, în această așezare romană, în Napoca, există o foarte slabă prezență a dacilor, doar câteva urme materiale, precum şi câțiva locuitori care după nume ar putea fi daci, ceea ce ar putea fi considerat ca fiind foarte puțin, dar este mai mult decât are oricare alt oraș daco-roman. Și atunci avem dreptul să presupunem că la formarea Napocii daco-romane au contribuit și dacii indigeni și numele poate fi dacic”, a mai adăugat arheologul clujean.

Deși despre proveniența numelui „Napoca” nu există date și informații concrete, în schimb, arheologul clujean afirmă că un lucru este cert, și anume faptul că așezarea Napoca începe sub Traian.

Este sigur că o viaţă urbană pe cuprinsul orașului actual apare abia după venirea romanilor aici; așezarea Napoca începe sub Traian, va deveni municipiu sub împăratul Hadrian, iar apoi va fi promovată la rangul superior de colonie de către Marcus Aurelius”, a mai afirmat Radu Ardevan.

Originea numelui orașului Cluj-Napoca a fost dezbătută în cadrul unei întâlniri organizate, în luna septembrie a acestui an, de Asociația Vechiul Cluj, întâlnire ce avea ca tematică „Povești despre Cluj: Istoria văzută de arheologi”.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *