logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Oserul, bazarul în aer liber al Clujului

Cred că nu există clujean sau locuitor al orașului care să nu fi auzit sau să nu fi vizitat măcar odată Oserul, bazarul în aer liber din Cluj-Napoca.

„Târgul de la oraș” se organizează în fiecare sâmbătă, de la orele 6.00 – 7.00 până spre amiază, pe strada Bobâlnei, în cartierul Bulgaria. Ca să ajungeți aici puteți lua linia de transport 48 (care pleacă din cartierul Gheorgheni) și linia 36b (care pleacă din Piața Mihai Viteazu) și că coborâți la stația Bobâlnei Est, de pe strada Fabricii și de aici, pe jos, pe strada Bobâlna până spre capătul ei, unde este amenajat Oserul. Ca să intrați în piață propriu-zis trebuie să plătiți o taxă de un leu.

Oserul poate fi asemănat cu un târg sau cu piață de la țară unde comercianți de toate felurile vin și își expun marfa, alături de micile terase și chioșcuri improvizate de alimente, de unde se pot cumpăra mici, grătare, plăcinte sau kurtoskalacs, precum și diverse tipuri de băuturi.

Pe vremuri, Oserul era locul de desfacere al mărfurilor aduse „de afară”, în special din Turcia, de unde clujenii se „aprovizionau” cu îmbrăcăminte, încălțăminte sau parfumuri. Unii clujeni își amintesc și acum că, atunci când erau copii, veneau împreună cu părinții lor la târg de unde își cumpărau diferite haine și jucării. Aici era amenajat și un mic parc de distracții unde cei mici se dădeau în roată sau cu căluții, simțindu-se parcă la un festival.

Oserul, târg de chilipiruri

Deși și-a câștigat renumele de târgul de vechituri al orașului, în Oser putem găsi absolut orice, de la produse noi (foarte puține ce-i drept) sau foarte puțin uzate, la lucruri vechi, unele dintre ele foarte rare și valoroase, din secolele trecute. Aici oricine poate să își vândă lucrurile pe care nu le mai folosește sau de care nu mai are nevoie. În străinătate, acest tip de „afacere” este cunoscută sub denumirea de „free market”.

Dacă vreți să mergeți în Oser trebuie să vă înarmați cu multă răbdare și să știți exact ceea ce căutați. Multitudinea de obiecte de aici, unele de calitate, altele nu, precum și multele tarabe vă vor tenta să cheltuiți mai mulți bani decât v-ați fi dorit.

De aici puteți cumpăra obiecte de îmbrăcăminte și încălțăminte pentru oraș, echipamente pentru munte, biciclete, piese pentru diferite mașinării sau obiecte, discuri, casete sau CD-uri, computere sau orice tipuri de aparate electrice mai vechi, de uz casnic. Pe lângă aceste lucruri nu foarte valoroase, Oserul ascunde și mici comori, a căror valoare uneori nu este cunoscută nici măcar de vânzători. Foarte mulți colecționari (și de vechituri) vin aici pentru a căuta mașini de scris sau de cusut vechi, monede, ceasuri, arme vechi, dar și multă argintărie.

Pe lângă obiectele materiale, în târgul de la oraș mai puteți găsi ocazional și animale, în special pui de câini sau păsări.

Oserul, centru social

În Oser găsești oameni de toate felurile și de toate vârstele. Aici vei putea da peste mici afaceriști, colecționari de obiecte, pensionari care încearcă să își mai vândă din lucrurile de prin casă sau să facă rost de altele necesare, mai ieftine, persoane cu venituri considerabile, studenți în căutare de orice sau pasionați de muzică, de cărți sau de alte activități.

Pe lângă latura sa comercială, Oserul este și un spațiu social. Fiecare obiect de aici are povestea lui și fiecare vânzător vă poate spune o mică istorioară din viața sa sau despre obiectele pe care le vinde, tot ce trebuie să faci este doar să intri în vorbă cu ei.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *