Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Palatele de pe strada Horea din Cluj-Napoca

 

Strada Horea este una dintre cele mai vechi și mai cunoscute străzi din Cluj-Napoca, cu o vechime de câteva sute de ani.

Strada pe care o cunoaștem azi sub numele de Strada Horea a fost realizată la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX prin unificarea străzii Evreiască (Zsidó utca) şi a străzii Mari (Nagy utca) și a purtat inițial numele de strada Franz Joseph (Ferenc József).

De-a lungul timpului, aceasta și-a schimbat de mai multe ori denumirea, în funcție de perioadele socio-politice prin care a trecut România. Astfel, în perioada celui de al II-lea Război Mondial strada Franz Joseph a devenit strada Horty Miklos, după numele liderului fascist maghiar. Mai apoi, numele străzii a fost schimbat în strada Horea, așa cum este cunoscută și în prezent.

Pe această stradă au fost construite, la sfârșitul secolului XIX și începutul secolului XX mai multe palate, care pot și admirate și în prezent și pe care le vom prezenta sumar în cele ce urmează.

Palatul Szeky

Palatul Szeky1

Palatul Szeky se află la intersecția dintre strada Regele Ferdinand și strada George Barițiu,  pe malul stâng al Someșului.

Acesta a fost ridicat în anul 1893 de farmacistul Miklos Szeky ca reședință a familiei, iar la parter avea amenajată o farmacie.

Edificiul este construit în formă de „L”, are parter și două etaje. De asemena, pe partea dinspre strada Regele Ferdinand clădirea are și două turnuri. Tot pe această stradă este amplasată și intrarea principală în palat.

În ceea ce privește design-ul exterior, parterul Palatului Szeky este placat cu piatră, iar cele două etaje sunt placate cu cărămidă. De asemenea, acesta are uși și ferestre ovale.

Palatul Babos

Palatul Babos

Numit după primul său proprietar, Babos Sandor, palatul a fost construit în anul 1890 în stil eclectic cu accente neobaroce care amintește de clădirea hotelului Continental, proiectat de Pakei Lajos.

Palatul este construit în formă de „V” și este format din parter, două etaje și o turlă poziționată la colţul „V”-ului al clădirii. Imediat după inaugurare la parterul imobilului funcționau mai multe magazine de mari dimensiuni printre care una de maşini de cusut și una de biciclete, iar la etajul doi a funcţionat, până în 1944, o breaslă artistică ardeleană.

Palatul Babos, vechi de peste 100 de ani, poate fi admirat și în prezent, acesta fiind situat la capătul străzii Regele Ferdinand, în apropierea malului Someșului, în colţul dinspre strada Horea.

Palatul Elian

Palatul Elian

Palatul Elian este un monument istoric și de arhitectură situat pe strada Horea nr. 2, Cluj la intersecția cu Piața Mihai Viteazu.

Clădirea a fost ridicată în anul 1891 de către Viktor Elian, unul din cei mai importanți negustori de vinuri din Clujul secolului XIX, aceasta fiind cunoscută astăzi sub numele de Palatul Elian.

Palatul Elian este construit în stilul arhitectural seccesion, o îmbinare de elemente caracteristice stilurilor renascentist şi baroc, specific mișcări artistice apărute în anul 1897 la Viena. Împreună cu Palatul Babos, Palatul Széki, Palatul Elian, Palatul Berde și Palatul Urania constituie cel mai important ansamblu urbanistic de pe strada Horea.

Palatul Berde

Palatul Berde

Palatul Berde este construit la sfârșitul secolului al XIX-lea din ordinul lui Samuel Benigni, vicepreședintele Camerei de Comerţ şi Industrie a Clujului. Este un palat monumental construit în stilul arhitectural seccesion, specific acestei perioade a secolului XIX, având parter, două nivele și turlă.

Acesta este poziționat pe unul dintre malurile Someșului, la capătul dinspre Piața Mihai Viteazu a străzii Horea.

Palatul Urania

Palatul Urania

Palatul Urania este construit în 1910 după planurile arhitectului Géza Kappeter în stilul secession-ului austriac. Acesta a fost printre primele palate construite în Cluj-Napoca, având şi o „soră geamănă” în Viena.

Este una dintre cele mai cunoscute şi importante clădiri din oraș, fiind gândită astfel încât la parter să găzduiască cel mai mare cinematograf din oraș (Cinematograful Favorit) cu o capacitate de 400 de locuri, zece spații comerciale formate din restaurante, magazine şi o cofetărie. De asemenea la cele trei etaje superioare acesta este format din 17 apartamente de locuit.

În prezent, acesta poate fi admirat la intersecția dintre străzile Dacia și Horea.

Cover -
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

2 răspunsuri

  1. Stada s-a numit Horea, și înainte de 1989, și așa se numește si acuma…ar fi bine să corectați..
    Seară bună!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *