logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Proiectul unor arhitecți clujeni va reprezenta România la Bienala de Arhitectură de la Veneția

Proiectul  „Selfie Automation”, realizat de un grup de arhitecți clujeni, va reprezenta România la cea de-a 15-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Arhitectură – La Biennale di Venezia. Expoziția va avea loc în perioada 28 mai – 27 noiembrie 2016 și are ca temă „Reporting from the Front” (reportaj de pe front).

Proiectul arhitectural „Selfie Automation” este realizat de Bucșa Tiberiu, Gal Orsolya, Stathis Markopoulos, Adrian Arama, Oana Matei și Andrei Durloi. Acesta a fost ales câștigător dintre cele 41 de idei care s-au înscris, anul acesta, pentru selecția națională privind reprezentarea României la Bienala de Arhitectură de la Veneția, concurs ce a avut loc în perioada 22 – 24 ianuarie 2016, la Universitatea Naţională de Arhitectură „Ion Mincu” din București.

Potrivit Uniunii Arhitecților din România, țara noastră va participa la Bienala de Arhitectură de la Veneția, din 2016, cu pavilionul din Giardini della Biennale și Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția. Tema care va circumscrie conceptele de amenajare ale celor două expoziții românești este „From Green to More Green” (De la Verde la mai Verde).

Omul, în centrul atenției

În ceea ce privește proiectul arhitecților clujeni, „Selfie Automation”, juriul a remarcat la acesta tratarea temei generale printr-o perspectivă universală, dar unică, care plasează omul în centrul atenției.

Potrivit juriului, în proiectul arhitecților clujeni vizitatorul se află în ipostază dublă, atât ca observator participant, dar și ca subiect al analizei propuse de autori. Expoziția oferă o oglindă a societății și ridică o serie de întrebări care îndeamnă la introspecție. Aceștia au mai adăugat că proiectul tratează unitar ambele locații, ținând cont de tipologia diferită a publicului fiecărei locații în conceperea conținutului expozițiilor.

În plus, „a treia componentă a proiectului, o instalație itinerantă pe străzile orașului, este o soluție remarcabilă pentru atragerea vizitatorilor, promovarea expozițiilor și definirea unei imagini ludice, având în vedere caracterul unic al Veneției”, potrivit juriului concursului arhitectural.

proiect arhitecti clujeni 1Sursa: Uniunea Arhitecților din România

Echipa (alcătuită din arhitect, maestru păpușar și grafician) propune să traducă automatisme și stereotipuri specifice vieții cotidiene într-un set de instalații/mecanisme care pun sub semnul întrebării poziția și relațiile individului (arhitectului) în contextul său social (…). Proiectul prezintă o problematizare a individului în raportul său structurat cu și între ceilalți și în contextul propriilor dorințe, pentru a reveni, indirect, la probleme specifice profesiei. Expozițiile constau în realizarea a 6 automate mecanice, 3 pentru pavilionul mare, două pentru spațiul ICR și un teatru nomad, fiecare dintre acestea alcătuit după un scenariu distinct”, se precizează într-un extras din textul curatorial al proiectului câștigător, publicat pe site-ul Uniunii Arhitecților din România.

Acesta selecție nu reprezintă însă singura participare a arhitecților clujeni la prestigiosul eveniment.  Anul trecut, Clujul a fost reprezentat la cea de-a 56-a ediție a Expoziţiei Internaţionale de Artă – La Biennale di Venezi de pictorul Adrian Ghenie, curatorul Mihai Pop, arhitectul Attila Kim şi Fabrica de Pensule.

Bienala de la Veneţia reprezintă unul dintre cele mai importante evenimente dedicate sectorului artistic internaţional, ce incorporează expoziţii şi dezbateri din artă, film, muzică, teatru şi arhitectură.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *