Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Retman, desenele animate psihoterapeutice create de o echipă din Cluj

O echipă de specialiști clujeni a lansat, la începutul acestei săptămâni, un film de animație și o carte de benzi desenate destinate unor scopuri terapeutice, care să îi ajute pe copii să depășească anumite stări negative precum anxietatea, depresia sau furia.

Filmulețul și cartea de benzi desenate se numesc „Retman şi retmagia, desene animate terapeutice”. Ele au fost realizate de specialiștii din cadrul Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie de la Universitatea „Babeş-Bolyai” (UBB), pe baza unui concept al Albert Ellis Institut din SUA. Prin intermediul acestui personaj, creatorii proiectului speră să poată ajunge mai direct la copii, cărora să le transmită o serie de comportamente benefice.

Retman, personaj de benzi desenate

Conceptul personajului Retman a fost gândit în SUA, în anii 1970-1980, la Albert Ellis Institute, sub forma unui personaj de benzi desenate, însă proiectul a fost abandonat deoarece forța computerelor nu era suficient de mare pentru a crea benzi desenate complexe. Procesul a fost reluat însă în anul 2007 de către profesorul clujean Daniel David, șeful Departamentului de Psihologie Clinică şi Psihoterapie al UBB Cluj.

Potrivit inițiatorilor proiectului, Retman este un personaj, erou atât al unei cărții, cât şi al filmului de desene animate, care se adresează copiilor, adolescenților, dar și adulților, în ceea ce privește problemele legate de terapia rațional-emotivă și cognitiv-comportamentală.

Echipa care a participat la realizarea proiectului, lansat în premieră națională la Cluj-Napoca este formată din specialiști din diverse domenii: psihologul Daniel David, psihologul Anca Dobrean, jurnalistul Mihai Goţiu și graficianul Bencze Laszlo, iar muzica aparține formației Luna Amară.

Retman, prietenul copiilor anxioși

Cartea a fost gândită pentru a putea fi utilizată de părinți şi educatori, potrivit autorilor ei. Proiectul a fost testat deja în şcoli, iar rezultatele au fost pozitive. De asemenea, filmul de animație cuprinde cinci episoade a câte 10 minute, care se regăsesc pe un suport CD aflat în carte. Atât cartea, cât şi filmul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6 şi 18 ani.

E o carte inovativă deoarece se adresează copiilor din perspectiva tehnologiei, modul prin care ei sunt atrași. Am testat aceste desene. Aproape doi ani au fost rulate în şcoli, inclusiv în proiectul „Şcoala Altfel”. Copiii au anxietăţi, le este frică să-şi prezinte proiectele la şcoală, au diverse probleme afective sau conflicte cu părinţii. Ei văd aceste probleme şi în lumea lui Retman. În desenele animate se întâlnesc cu aceleași probleme pe care le au şi ei”, explică psihologul Anca Dobrean.

Fiecare capitol din volum are la final sugestii adresate părinților prin care le sunt explicate moduri de gândire prin care să-şi ajute copii.

Ideea principală e că emoțiile pe care noi le avem nu sunt determinate de evenimentele de viață, ci de modul în care noi gândim asupra lor (…) Am încercat să creăm personaje pentru fiecare cogniție irațională. Îl avem pe Catastrofus pentru procesul de catastrofare, pe Descurajatus pentru procesul de evaluare globală, pe Necesarus pentru gândirea rigidă, absolutistă, pe Frustratus pentru lipsa de toleranţă. Şeful tuturor este Irationalius, care luptă cu Retman. Aceasta este ideea cărţii” a declarat la rândul său psihologul Daniel David, coordonatorul proiectului.

Realizarea proiectului „Retman şi retmagia, desene animate terapeutice” a costat aproximativ 30.000 de euro, bani acordaţi în 2011 la Gala Premiilor în Educaţie, organizată de Fundaţia Dinu Patriciu. Volumul cu DVD costă 27,3 lei şi se află deja în librării, dar şi în mediul online.

Cover -
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *