Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Se relansează Cinemateca TIFF, programul dedicat pasionaților de film

 

Festivalul Internațional de Film Transilvania relansează Cinemateca TIFF, un proiect dedicat cinefililor clujeni. Aceștia vor putea viziona filme pe tot parcursul anului, două zile pe săptămână.

Astfel, în zilele de marți și joi, publicul clujean va putea viziona filme care au făcut istorie în cinematografie, producții independente premiate în festivaluri, retrospective ale unor autori importanți, dar și filme noi, în avanpremieră în România.

Ce filme pot vedea clujenii?

Cinemateca debutează joi, 21 aprilie, la ora 20.00, la Cinema Victoria, cu secțiunea TIFF Masters, dedicată unui regizor descoperit de public în cadrul festivalului – islandezul Dagur Kári. Dubla proiecție va începe la ora 20.00, cu filmul „Nói albinói”, urmat de „Virgin Mountain/Un munte de virginitate”, de la ora 22.30. Raluca Bugnar, jurnalist de film, va face o scurtă prezentare a programului.

Regizor, scriitor și muzician în trupa Slowblow, Dagur Kári coordonează în prezent Departamentul de Regie al Şcolii Naţionale de Film din Copenhaga, pe care el însuşi a absolvit-o. A câștigat trofeul Transilvania în 2003, la a doua ediție a festivalului, cu debutul multi-premiat „Nói albinói”, primul film din portofoliul Transilvania Film și cea dintâi producție islandeză distribuită la noi în țară. Comedia „Un munte de virginitate”, despre un bărbat care la 43 ani descoperă cum e să te îndrăgostești și ce înseamnă să fii adult, i-a adus anul trecut numeroase premii în festivaluri.

Programul Cinematecii va continua luni, 25 aprilie, la Casa TIFF, începând cu ora 19.00, cu o proiecție „In memoriam Mircea Albulescu – Cursa”, în regia lui Mircea Daneliuc. Pe 25 aprilie, la Cinema Victoria este programat un „Focus Julio Medem”, regizorul spaniol renumit pentru „Lucía y el sexo. Ma-ma”, cu Penelope Cruz în rolul unei mame care află că are cancer, va fi proiectat în avanpremieră în România, urmat de „Caótica Ana”, cu Charlotte Rampling în distribuție.

Ce este Cinemateca TIFF?

Desfășurat pe tot parcursul anului, Cinemateca TIFF este un proiect inițiat de Asociația Film și Cultură Urbană (AFCU), în parteneriat cu Asociația Victoria Film și Casa TIFF, ce își propune să prezinte publicului clujean o gamă variată de filme, dar și să le dezvolte acestora o cultură cinematografică.

Cinemateca TIFF își propune să îi angreneze pe spectatorii clujeni în experiențe cinematografice de calitate, contribuind la dezvoltarea unui public dedicat şi a accesului la actul de cultură”, transmit inițiatorii proiectului.

Astfel, la proiecțiile de la Cinema Victoria, critici de film și personalități din lumea cinematografiei vor fi invitate să prezinte sau să discute subiectele tratate în filmele din program. De asemenea, regizorii sau echipele filmelor vor lua parte la proiecții, pentru a facilita o dezbatere, dând posibilitatea spectatorilor să pună întrebări și să interacționeze cu cei direct implicați în realizarea producțiilor.

La Casa TIFF, datorită parteneriatelor cu centrele culturale din Cluj și din București, vor fi proiectate filme din arhivele acestora, în cadrul unor evenimente speciale. Programul Cinematecii va include filme ale unor regizori precum Michelangelo Antonioni, Andrei Tarkovski, Nikita Mihalkov. De asemenea, datorită parteneriatului cu Kinedok, aici vor fi difuzate cele mai apreciate documentare ale momentului.

Biletele la proiecțiile de la Cinema Victoria se pot achiziționa de la casieria cinematografului, prețul unui bilet fiind de 10 lei. Intrarea la filmele de la Casa TIFF este gratuită.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *