Pacienții internați zilele acestea la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca vor avea parte de un tratament mai puțin obișnuit în rândul centrelor medicale din țara noastră. În perioada 20 iulie – 5 august, aceștia vor beneficia de un amplu proiect de terapie prin artă, demarat de Asociația „Create.Act.Enjoy”, în parteneriat cu Organizația „Minte Forte”.
Aflat la cea de-a treia ediție, proiectul „Dăruiește prin artă”, care se adresează atât pacienților, cât și cadrelor medicale, se încadrează în sfera artelor interactive şi a programului de sănătate publică, fiind caracterizată de inovație, creativitate, deschidere şi accesibilitate.
Stresul și problemele, rezolvate prin artă
Prin proiectul „Dăruiește prin artă” inițiatorii săi doresc să introducă și în România conceptul de terapie prin artă. Scopul acestei terapii este acela de a ajuta oamenii să treacă mai ușor peste problemele de sănătate și stresul cu care se confruntă din această cauză, prin dezvoltarea abilităților personale și creșterea încrederii în propria persoană cu ajutorul artei.
„Un concept relativ nou în societatea românească, terapia prin artă este caracterizată de procese artistice menite să sporească și să îmbunătățească sănătatea fizică, psihică și emoțională a persoanelor de orice vârstă. Terapia prin artă se bazează pe convingerea că procesul creativ îi ajută pe oameni să-și rezolve conflictele și problemele, să-și dezvolte abilități personale, reduce stresul, crește respectul de sine și conștiința de sine. Terapia prin artă pune accentul pe dezvoltarea umană, apelând la arta spectaculară (teatru, improvizație, pantomimă), arta vizuală (film, desen, pictură, sculptură). De asemenea, integrează și procesul de creație cu modele de consiliere și psihoterapie”, au afirmat inițiatorii proiectului „Dăruiește prin artă”.
Teatrul se mută în saloanele de spital
Proiectul este structurat pe trei activități principale. Una dintre activități constă în susținerea unor scurte momente artistice prin saloanele spitalului. De asemenea, vor avea loc și câteva activități de împărțire a unor materiale informative și vor fi susținute ateliere creative de terapie prin artă, desfășurate în incinta spitalului și susținute de actori, regizori și psihologi. Nu în ultimul rând, în cadrul programului pacienții vor beneficia de ședințe de consiliere psihologică, ținute de specialiști în domeniu.
Inițiat în anul 2012, în urma participării la un concurs inițiat de o companie farmaceutică, proiectul a avut un real succes în rândul pacienților de la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, motiv pentru care acesta a continuat să fie implementat și în anii următori.
„Rezultatele pozitive și feedback-ul încurajator ne-au demonstrat că este imperios necesar ca astfel de proiecte să se desfășoare în spitale. Create.Act.Enjoy a reușit timp de o lună de zile să aducă pe buzele tuturor zâmbete și să îi facă să uite de boală, măcar pentru câteva clipe, una din părțile foarte frumoase fiind legăturile dintre artiști și pacienți/medici care s-au păstrat și după terminarea proiectului: fie că au devenit spectatori de teatru, fie că și-au descoperit talente ascunse, fie că s-a legat o corespondență regulată, legătura a rămas una vie”, au afirmat reprezentanții Asociației „Create.Act.Enjoy”.
Conform inițiatorilor săi, proiectul „Dăruiește prin artă” susține candidatura orașului Cluj-Napoca la titlul de Capitală Culturală Europeană 2021 prin îmbinarea celor două domenii – cultural și medical.