logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Testamentul olograf al lui Avram Iancu va fi predat la BCU Cluj

Un document important pentru istoria Ardealului va ajunge, zilele următoare, în posesia Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” (BCU) din Cluj-Napoca. Este vorba despre testamentul olograf al lui Avram Iancu, un important revoluționar român pașoptist, document care până acum se afla în proprietatea familie Rațiu.

Potrivit unui comunicat transmis de directorul BCU, Doru Radosav, predarea în custodie a importantului document va fi făcută de către Rațiu Family Charitable Foundation. Testamentul olograf al lui Avram Iancu va fi predat de către fiul cel mare al lui Ioan Rațiu, Indrei Rațiu, în cadrul unui eveniment care va avea loc vineri, 6 noiembrie 2015.

Cu această ocazie, documentul va fi expus pentru a putea fi admirat și de către public. Expoziția va fi deschisă la sediul instituției cultural-educative din Cluj-Napoca.

Istoria testamentului lui Avram Iancu

Testamentul lui Avram Iancu, redactat la 1850, a fost predat de către acesta canonicului Basiliu Rațiu de la Episcopia Greco-Catolică din Blaj, acesta fiind un strămoș al familiei Rațiu.

Transmis din generație în generație, acest testament a ajuns în posesia lui Ion Rațiu, om politic român care a candidat la președinția României în anii 1990, fiind păstrat ca o piesă de mare valoare documentară și în egală măsură, cu o puternică valoare simbolică.

Testamentul a fost păstrat de către familia Rațiu, care este considerată de istorici o exponentă a familiei românești transilvănene „dedicată idealurilor naționale și de unitate politică a românilor”.

Importantul document nu ajunge întâmplător în Cluj-Napoca, revoluționarul român având o legătură strânsă cu acest oraș. Avram Iancu a urmat Liceul Piarist din Cluj și apoi Facultatea de Drept, tot la Cluj. În orașul de pe Someș există chiar și o piață care îi poartă numele, Piața Avram Iancu, situată în centrul orașului, unde se regăsește și o statuie a acestuia, ce simbolizează lupta românilor din Transilvania pentru independența față de maghiari.

Cine a fost Avram Iancu?

Avram Iancu a fost un avocat transilvănean și un revoluționar român pașoptist care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. El a fost conducătorul Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni împotriva trupelor revoluționare ungare care doreau unirea Transilvaniei cu Ungaria.

Prin acțiunile sale: de promovare a proiectelor de împroprietărire a iobagilor şi de desființare a iobăgie; luarea unei poziții ferme față de drepturile politice ale românilor din Transilvania, în timpul primei adunări a românilor la Blaj, din 30 aprilie 1848 și prin pozițiile luate împotriva uniunii Transilvaniei cu Ungaria, Avram Iancu a fost considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieții sale.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published.