Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Unde putem merge la teatru în Cluj-Napoca

 

Teatrul este una dintre cele mai vechi arte cunoscut de către oameni. Acestă formă de spectacol își are originile în Grecia Antică.

De-a lungul timpului această artă a evoluat, în prezent fiind cunoscute mai multe tipuri de piese de teatru, de la scenete clasice, la piese moderne, adaptări, drame, comedii, teatru satiric sau teatru al absurdului. Toate aceste scenete au fie un rol moralizator, fie unul de divertisment.

În Cluj-Napoca există câteva centre culturale unde iubitorii acestei arte pot viziona piese de teatru în diferite limbi.

Teatrul Național Cluj-Napoca

Teatrul Național Cluj-Napoca este una dintre cele mai importante și mai vechi instituții de cultură din Cluj-Napoca. Acesta se află în centrul orașului, în Piața Ștefan cel Mare, n.r. 14 și este sediul companiei Teatrului Național „Lucian Blaga”.

Impozanta clădire a celebrei instituții de cultură dispune de mai multe săli unde se pot juca, în paralel, mai multe piese de teatru. Aici sunt puse în scenă atât piese clasice, cât și piese moderne sau adaptări contemporane ale unor lucrări clasice.

Începând din 2011, în fiecare an Teatrul Național Cluj-Napoca este gazda evenimentului „Întâlnirile internaționale de la Cluj”. În cadrul acestei manifestări culturale este promovată cultura teatrală românească atât în țară, cât și în străinătate și este susținută încheierea de colaborări între instituții.  La eveniment sunt invitate personalități din lumea teatrului, pentru a discuta perspectivele acestei vechi arte.

Teatrul Maghiar Cluj

Un alt spațiu cultural important, unde se pot viziona piese de teatru, este Teatrul Maghiar de Stat Cluj, situat tot în zona centrală a orașului, pe strada Emil Isac, nr. 26-28.

Frumoasa clădire a instituției maghiare de cultură dispune de mai multe săli. Aici pot fi puse în scenă diferite piese de teatru, ce pot include un număr variabil de actori și decoruri.

Acesta este cea mai veche companie de teatru în limba maghiară din Cluj-Napoca. Repertoriul său cuprinde atât piese clasice, cât și piese contemporane, ale culturii maghiare și internaționale. Având în vedere faptul că funcționează într-un oraș multicultural, toate spectacolele sale sunt subtitrate în limba română și, uneori, chiar și în limba engleză.

Teatrul Maghiar de Stat Cluj este cel care organizează Festivalul „Interfețe”. Prin intermediul aceste manifestări artistice se urmărește aducerea în același spațiu a diverselor culturi teatrale și prezentarea principalelor tendințe internaționale în ceea ce privește această artă. În afara clădirii teatrului maghiar, festivalul se desfășoară în diferite spații din oraș, precum Fabrica de Pensule, Muzeul Național de Artă, Casa Tranzit sau Teatrul Național, din dorința de a crea o legătură între aceste centre culturale.

Teatrul de Păpuși „Puck”

Teatrul de Păpuși „Puck” este singura instituție de acest fel dedicată copiilor. Spre deosebire de celelalte două teatre, în prim-planul spectacolelor nu sunt oamenii, ci păpușile manevrate de aceștia.

Instituția culturală dedicată păpușilor și marionetelor are o vechime de peste 60 de ani. Aici, copiii pot urmări piese de teatru atât limba în română, cât și în limba maghiară. De asemenea, uneori teatrul de păpuși găzduiește și diferite ateliere, spectacole cu clovni sau formații ce interpretează muzică pentru copii.

Centrului cultural are și un festival ce îi poartă numele și care este organizat anual. Este vorba despre „Festivalul internațional al teatrelor de păpuși și marionete «Puck»”, eveniment la care participă instituții similare din toată țara.

Teatrul clujean de păpuși se află situat în centrul orașului, pe strada I. C. Brătianu, nr. 23.

Spații de teatru independente

În afara celor trei instituții culturale de stat, piese de teatru se mai joacă ocazional și la Casa de Cultură a Studenților, situată în Piața Lucian Blaga, nr. 1-3. Aici își are sala de spectacole Teatrul Liber Imago, o o companie de teatru independentă, formată din actori amatori ce interpretează scenete moderne sau adaptări ale unor piese clasice.

De asemenea, scenete mai pot fi văzute și la Reactor, un spațiu de creație și experiment, dedicat tinerilor artiști din Cluj-Napoca. Acesta se află situat pe strada Petöfi Sándor, nr. 4, în cartierul Mărăști.

Celor două spații li se adaugă și Fabrica de Pensule, un spațiu cultural important din oraș, dedicat creării și promovării artei contemporane. Acesta este cunoscut la nivel internațional în special pentru artele vizuale și teatru.

Voi ce piese de teatru preferați?

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Picture of Cristina

Cristina

Cris este o persoană sociabilă, creativă și curioasă să descopere tot timpul lucruri noi. Uneori auto-didactă, îi plac provocările și nu renunță până nu găsește soluții la situațiile cu care se confruntă. Printre hobby-urile ei se numără cititul, excursiile, plimbatul cu bicicleta, bord game-urile, jocurile pe Playstation și vizionarea serialelor preferate. La facultate Cris a studiat jurnalismul, comunicarea mediatică, dar a urmat și cursuri de pedagogie.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Recomandări