logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Unde putem să ne plimbăm cu bicicleta în Cluj-Napoca

Bicicleta a început să îşi facă simţită prezența din ce în ce mai mult în viața noastră. Am început să folosim mai des bicicleta pentru faptul că este un mijloc de transport care nu poluează, cu ajutorul ei ne putem deplasa mult mai repede în traficul infernal din oraș și, în acelaşi timp, este o metodă simplă și eficientă de a face sport și de a ne menține în formă.

Și în Cluj-Napoca există mulți bicicliști. Aici funcționează și două cluburi sportive pentru biciclişti: Clubul de Cicloturism „Napoca” și Clujul Pedalează. Clubul de Cicloturism „Napoca” este unul dintre cele mai mari asociații de acest gen din Transilvania, care militează frecvent, prin organizarea lunară a unui marş al bicicliștilor și prin crearea de campanii și dezbateri publice pe tema infrastructurii pentru pistele pentru biciclete din oraș.

De asemenea, tot în Cluj-Napoca sunt organizate, de către clubul sportiv Clujul Pedalează și o serie de competiții naţionale de ciclism, printre care cele mai cunoscute sunt: Maratonul Făgetului, Cluj Trail Running, Cluj MTB Marathon și Campionatele Naţionale de pedalat pe șosea.

Dacă din punctul de vedere al cluburilor sportive și al concursurilor de ciclism Clujul stă foarte bine, nu putem spune acelaşi lucru și despre infrastructura pentru biciclete din oraș.

Potrivit hărţii traseelor ciclourbane, postate pe site-ul oficial al Primăriei Cluj-Napoca, în prezent în oraș există piste de biciclete pe următoarele străzi: Calea Dorobanților, Piața Cipariu, Strada Baba Novac, Mihail Kogălniceanu, Piața Ştefan cel Mare, Piața Avram Iancu, Bulevardul Eroilor, Piața Unirii, Memorandumului, Universității, Potaisa, Avram Iancu, Piața Lucian Blaga, Piața Mihai Viteazu, Emil Isac, Parcul Central, Uzinei Electice, Horea, Aleea Stadionului, pe malul Someșului și în zona Sălii Sporturilor, a Sălii Polivalente și a Stadionului Cluj Arena. Nu toate aceste trasee sunt însă legate, între ele existând străzi de legătură pe care nu au fost amenajate piste pentru biciclete.

Pentru a rezolva această situaţie și pentru a crea o infrastructură pentru transportul cu bicicleta la standarde europene, Primăria Cluj-Napoca a demarat, în anul 2011, proiectulul din fonduri europene „Bike Sharing”, în cadrul căruia, în oraș vor fi amenajate 44 de staţii self-service de biciclete și va fi creată o reţea de 59,75 kilometri de piste de biciclete – care vor face legătura între oraș și comunele Florești și Apahida – și 40,95 kilometri de trasee marcate prin semne de circulaţie. De asemenea, tot în cadrul proiectului european vor fi cumpărate 540 de biciclete cu care clujenii se vor putea deplasa gratuit prin oraș, pe baza unui card care permite ridicarea din staţie a unei biciclete şi depozitarea ei în punctul de sosire.

Administraţia locală a început deja amenajarea unor piste pentru biciclete pe următoarele străzi din oraș: Calea Floreşti, Bucium, B-dul 1 Decembrie 1918, Corneliu Coposu, Fabricii de Chibrituri, Fabricii de Zahăr, Giordano Bruno, Maramureşului, Henri Barbusse, Ialomiţei, Parcul Feroviarilor, Patriciu Barbu, Zorilor, Observatorului, Viilor, Mureşului şi Oltului. Aceste piste vor fi delimitate de partea carosabilă prin stâlpişori.

Conform contractului, municipalitatea clujeană trebuie să finalizeze proiectul „Bike Sharing” în luna august a acestui an, în caz contrar va pierde finanţarea europeană, însă până acum lucrările la pistele pentru biciclete nu au început.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *