Atunci când crești un câine la bloc este important ca acesta să fie scos afară la plimbare. Pe lângă plăcerea de a petrece mai mult timp împreună cu animalul tău de companie, un alt motiv este acela că astfel câinele își va dezvolta simțuri precum mirosul, orientarea și auzul.
Moda de a crește un câine la oraș, în propria locuință, s-a răspândit rapid atât la americani, cât și la europeni. Pentru că acest animal de companie are nevoie de multă mișcare, administrațiile locale ale marilor orașe au fost nevoite să amenajeze spații speciale unde să poată fi ele plimbate, dar și să creeze reguli stricte privind modul în care acestea pot fi transportate în oraș, astfel încât să nu devină un pericol public pentru ceilalți locuitori.
Ce trebuie să faci înainte să îți scoți câinele la plimbare?
Și în Cluj-Napoca se află în dezbatere publică un astfel de regulament de plimbat și transportat animalele de companie. Una dintre prevederile acestui regulament, intens dezbătuta, se referă la faptul dacă animalele de companie au voie sau nu au voie să fie transportate în mijloacele de transport în comun.
De asemenea, este recomandat și ca înainte de a scoate câinele la plimbare să îi atașați câteva semne de identificare, cum este de exemplu un microcip, o zgardă sau un medalion cu numele lui și un contact al stăpânului. Acestea ar trebui purtate în permanență de către animalul de companie astfel încât, în cazul în care acesta se pierde sau se rătăcește, să poată fi identificat și returnat stăpânului. Tot pentru a putea să vă găsiți mai ușor câinele în cazul în care se pierde, ar fi recomandat să îi faceți o poză clară pe care să o aveți tot timpul la îndemână pentru a putea face afișe cu înfățișarea și semnalmentele lui, pe care apoi să le lipiți prin oraș.
Unde îți poți plimba câinele în Cluj-Napoca?
Potrivit aceluiași regulament se precizează că, pentru a putea fi scoși la plimbare, până să ajungă la locul special amenajat în acest sens, câinii trebuie să aibă botniță și lesă, indiferent de rasă, cu excepția celor de talie mică, care pot fi plimbați doar cu lesă.
De obicei cei mai mulți stăpâni de patrupede preferă să își plimbe câinele în parcuri deoarece acolo câinii pot fi în siguranță dacă li se dă drumul din lesă, fără să sară în fața mașinilor sau să deranjeze alte persoane. Un alt motiv pentru care proprietarii de câini merg cu ei în parc este și faptul că aici vor putea cunoaște şi alți stăpâni de câini, cu care să discute despre modul de creștere și de îngrijire al patrupedelor, iar câinii vor avea în preajmă alte animale cu care să se joace.
Potrivit unui articol din presa locală, în Cluj-Napoca există doar două locuri special amenajate pentru plimbarea animalelor de companie: la Cartodrom și în Parcul Rozelor.
Teoretic, potrivit unei hotărâri de Consiliu Local din 2001, în oraș ar trebui să existe 28 de locuri pentru plimbat câinii. Numai că aceste locuri sunt, în marea lor majoritate, neamenajate în prezent. Nu sunt delimitate sau iluminate, nu sunt dotate cu coșuri de gunoi, sau pur şi simplu nu mai există, în locul terenurilor respective înălțându-se clădiri sau magazine.
Singurele locuri, în afară de Cartodrom și Parcul Rozelor, în care plimbatul câinilor este acceptat sunt Parcul Detunata din Gheorgheni, de la capătul liniei de troleu nr 3, malul Someșului din cartierul Grigorescu și zona pădurilor Făget, Hoia și Lombului, spații insuficiente pentru numărul mare de animale de companie din oraș.