Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
ubb-cluj_70116916
ubb-cluj_70116916

Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, cea mai bună din țară în clasamentele internaționale

 

Universitatea Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca este cea mai bună universitate din România, potrivit celor mai recente topuri internaționale ale instituțiilor de învățământ superior. În aceste clasamente se regăsesc și alte trei universități românești, Universitatea de Vest Timişoara, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi, Universitatea din Bucureşti.

Cel mai recent clasament de acest gen este Times Higher Education (THE), în cadrul căruia UBB este inclusă în categoria 601-800 (din cele 1.000 de universități incluse în evaluare), alături de Universitatea de Vest Timişoara. Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi şi Universitatea din Bucureşti ocupă poziţiile 801+, cele patru fiind singurele universităţi româneşti incluse în top.

Indicatorii luaţi în calcul de THE sunt cei de predare/învățare, cercetare (publicaţii/citări), transfer de cunoaștere și internaționalizare, analizându-se 1.313 universități de cercetare de referință din lume și 20.000 de răspunsuri privind reputația academică.

La trei dintre indicatorii specifici UBB se află pe primul loc în ţară – predare/cercetare – citări/transfer de cunoaştere, iar la ceilalţi doi indicatori – cercetare – publicaţii/internaţionalizare – se află pe locul doi, după Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi.

În clasamentele internaționale majore ale universităților, UBB ocupă, în 2016, următoarele poziții:

– În US News (Best Global Universities Rankings) – care include 750 de universități ale lumii, UBB ocupă prima poziţie între universităţile româneşti (560 la nivel internaţional), fiind urmată de Universitatea din Bucureşti (588) şi Universitatea Politehnica din Bucureşti (706).

– În Webometrics (Ranking Web of Universities) – care include 11.996 de universități ale lumii, UBB ocupă prima poziţie în ţară (938 la nivel internaţional), urmată de Universitatea din Bucureşti (975) și Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iași (1.018).

– În URAP (University Ranking by Academic Performance) – care include 2.000 de universități ale lumii, UBB este pe poziţia a doua în ţară (690 la nivel international), devansând Universitatea din Bucureşti (726), dar fiind devansată de Universitatea Politehnica din București (621).

– În Scimago (Institutions Rankings) – care include 2.894 de universități ale lumii, UBB ocupă poziţia a treia (600 la nivel internaţional), după Universitatea Politehnica din București (552) şi Universitatea Politehnica din Timişoara (599).

– În QS (World University Rankings) – care include 1.000 de universități ale lumii, UBB se menţine pe poziţia 701+ la nivel internaţional, alături de Universitatea din București, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi şi Universitatea de Vest din Timişoara, ocupând însă locul 2 la nivel național, după Universitatea din București.

– În CWUR (World University Ranking) – care include 1.000 de universități ale lumii, apar două universităţi din România: Universitatea din București, pe poziţia 977 şi UBB, pe poziţia 980.

Așadar, într-un metaclasament al acestui an, UBB ocupă prima poziție la nivel național, apropiată de Universitatea din București și Universitatea Politehnica din București.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *