Deși Clujul este un oraș foarte aglomerat și cererea pentru lărgirea carosabilului este mare, un motiv fiind și acela că majoritatea clujenilor obișnuiesc să se deplaseze cu propriile autoturisme în detrimentul mijloacelor de transport în comun, în oraș există și câteva zone pietonale, în care autovehiculele pe patru roți nu au acces.
Una dintre aceste zone este Piața Muzeului. Piața a fost transformată în zonă pietonală și aici, în timpul verii, sunt amenajate terase în aer liber şi periodic sunt organizate târguri de meșteșugari sau diverse evenimente culturale. În această piață se află Casa Matei sau „Casa Matia”, locul unde s-a născut Matei Corvin, cel important și mai cunoscut rege al Ungariei. Casa Matei a fost construită în secolul al XV-lea, în stil gotic și reprezintă una dintre cele mai important clădiri istorice din oraș. Tot în Piața Muzeului se află şi Muzeul de Istorie al Transilvaniei, obiectiv turistic de la care îi provine și numele.
Piața Unirii, cunoscută și ca punctul central al municipiului Cluj-Napoca, este o altă zonă pietonală a orașului. Piața datează din epoca romană, dovadă stând vestigiile arheologice găsite aici. În perioada medievală, Piața Unirii era considerată una dintre cele mai mari piețe, ca și dimensiune, de acest fel din centrul și sud-estul Europei. Începând din 2008, timp de mai mulți ani, Piața Unirii a fost supusă unui proces de restaurare și transformare în zonă pietonală. Atunci au început și lucrările de amenajare a unui sit arheologic cu vestigii romane, recondiționarea Statuii lui Matei Corvin și amenajarea fântânilor arteziene din zonă.
Bulevardul Eroilor este una dintre cele mai importante artere pietonale din Cluj-Napoca. În urmă cu câțiva ani zona a fost modernizată complet, pavajul a fost refăcut, au fost plantați copaci și au fost amenajate băncuțe, piste și locuri de parcare pentru biciclete, dar și robinete publice cu apă potabilă. De asemenea, în zona pietonală Bulevardul Eroilor funcționează cel mai mare hotspot WiFi din România, unde orice utilizator de laptop, tabletă sau smartphone se poate conecta la internet gratuit.
Strada Potaissa reprezintă o altă zonă pietonală a orașului. Acesta stradă este renumită datorită faptului că aici se pot admira încă fragmente din zidul celei de-a doua cetăți medievale a orașului. Este vorba despre Zidul Cetății, care a fost construit în secolul al XV-lea și are o lungime de aproximativ 205 metri și o înălțime de aproximativ 8 metri.