logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 cele mai citite cărți din 2015

În fiecare an, una dintre cea mai mare companii de vânzări online, Amazon, realizează un top cu cele mai citite cărți din acel an. În 2015, lista include titluri de cărți de ficțiune, cărți de colorat pentru adulți sau cărți biografice. În cele ce urmează, vreau să îți împărtășesc 10 dintre cele mai citite cărți din lista celor de la Amazon (desigur, asta exclude cărțile de colorat, care nu se citesc, se colorează).

10. 1984, George Orwell

1984Sursa foto: Prostokniga

Cartea a fost publicată inițial acum mai bine de 60 de ani și spune o poveste a viitorului imaginat de autor, într-un regim totalitar în Londra. Deși anul 1984 a trecut și „profeția” lui George Orwell a rămas o fantezie, se pare că încă este citită de mulţi dintre iubitorii de carte de acum.

9. Privighetoarea, Kirstin Hannah

TheNightingaleSursa foto: Nerdysoul

Cu o poveste transpusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, autoarea acestui bestseller, își concentrează atenția asupra rolului femeilor în acest război. Povestea urmărește viața a două surori despărțite de circumstanțe, care își urmează viața în mod diferit, fiecare mergând pe propriul drum. Acțiunea are loc în Parisul aflat sub ocupație nazistă.

8. Fahrenheit 451, Ray Bradbury

fahrenheit451bookcover-980x730Sursa foto: Surfing Bird

Romanul, distins cu diverse premii, are povestea amplasată într-un viitor distopian, în care nu există cărți. Asta până când personajul principal, Montag, aruncă o privire în trecut. Montag este un pompier, însă munca pompierilor este să ardă toate cărțile, pentru că oamenii nu au nevoie de literatură. Când vecina lui, pasionată de cărți, dispare, acesta realizează că ceva nu este în regulă și începe să adune cărți. Când poliția îl caută pentru asta, el fuge și se alătură unui grup de erudiți criminali, care luptă să aducă literatura și cultura oferită de cărți înapoi în societate.

7. Orașe de Hârtie, John Green

paper-townsSursa foto: Melty

„Orașe de Hârtie” (en: Paper Towns) este o altă operă de succes de la autorul care a scris „Sub Aceeași Stea” (en: The fault in our stars). Romanul spune o poveste plină de mister, în timp ce personajul principal Quentin, o caută pe Margo, o fată dată dispărută. Personajul principal pare să te ia cu el în expediția sa de a o găsi pe Margo, dezvăluindu-ți indiciile pe care aceasta i le-a lăsat.

6. Marțianul, Andy Weir

the-martian-trailerSursa foto: Bitter Empire

Romanul spune povestea unui astronaut pe nume Maut Watney, care, în urma unei expediții, rămâne blocat pe Marte. Fiind singurul om de pe planetă, Maut trebuie să învingă mai multe dificultăți care-i sar în cale, până când ajutorul ajunge la el. Problema e că ajutorul va ajunge doar în 4 ani. Așa că Maut își pune dibăcia la test, își menține speranța și se folosește de tot ce are la îndemână pentru a supraviețui. Acțiunea romanului a fost recent transpusă într-un film artistic care rulează deja în cinematografe.

5. Grey, E.L. James

greybookcoverSursa foto: Scoopnest

Povestea lui Christian Grey, faimosul personaj al cărții „Cele Cincizeci de umbre ale lui Grey” (en: Fifty shades of Grey), este spusă acum din perspectiva acestuia, într-o carte spinoff după cea anterioară. În timp ce Ana se scufundă în lumea lui Grey, rămâne de văzut dacă acesta va reuși să treacă peste ororile din copilăria sa sau dacă va continua să se închidă în el, cu privire la aceste probleme.

4. …Să omori o pasăre cântătoare, Harper Lee

showpage-mockingbirdSursa foto: Words in the Bucket

Apărută în 1960 și devenită bestseller imediat, cartea „… Să omori o pasăre cântătoare” (en: To kill a mockingbird) spune povestea unei fetițe, din sudul Statelor Unite, care va trece printr-o criză ce va oferi o răsturnare de situație. În carte sunt tratate subiecte precum inegalitatea dintre rase și sexe, distrugerea inocenței și nu numai. Cartea a fost cea care a pus-o pe hartă pe autoare, aducându-i ulterior și un premiu Pulizer.

3. Toată lumina pe care nu o putem vedea, Anthony Doerr

_DSC7503Sursa foto: The Book Castle

Povestea se învârte în jurul unei fetițe oarbe, în Paris, Franța, a cărei drum se îmbină cu un băiat german, în timp ce amândoi încearcă să supraviețuiască celui de-al Doilea Război Mondial. Toată acțiunea se întâmplă în Paris, în timpul ocupației naziste. Cartea a fost publicată recent și i-a adus autorului un premiu Pulitzer pentru ficțiune.

2. Fata din tren, Paula Hawkins

The-Girl-On-The-Train1Sursa foto: The Reading Room

„Fata din tren” (en: The Girl on the Train) spune povestea unei fete care ia același tren în fiecare dimineață și, pe drum, întâlnește același cuplu în fiecare zi. Ea îi numește Jess și Jason și i se pare că viața acestora este perfectă. Însă, o întorsătură de situație face ca traiectoria fetei din tren să se schimbe și să ajungă să fie chiar implicată în viețile cuplului pe care ea îl numea perfect. Experiența o va schimba pentru totdeauna.

1. Du-te și pune un străjer, Harper Lee

go-set-a-watchman-harper-leeSursa foto: David O. Stewart

„Go Set a Watchman” este un roman care continuă „… Să omori o pasăre cântătoare” (en: To kill a mockingbird), faimosul roman al autoarei Harper Lee, la mai bine de 20 de ani de la apariția acestuia. Se pare că această carte ar fi fost scrisă înainte romanului care a consacrat-o, însă a fost publicat doar în vara acestui an. Romanul spune povestea unei tinere de 26 de ani care merge acasă să își viziteze tatăl bolnav și îmbătrânit. Aceasta se confruntă, pe perioada aventurii sale, cu probleme morale și politice, încercând totodată să înțeleagă viziunea tatălui său asupra societății.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *