logo
Search
Generic filters
Exact matches only

10 motive pentru care să îți bei cafeaua neagră

Dimineața, micul dejun și cafeaua au devenit aproape sinonime de la un timp. Majoritatea dintre noi nu își încep ziua fără să servească (cel puțin) o cană cu cafea. Eu fac la fel și presupun că și tu faci parte din această categorie. Asta nu este un lucru rău având în vedere beneficiile cafelei pentru organism. Totuși, simt că trebuie să îți ofer 10 motive pentru care e bine să renunți la zahăr și lapte în cafea, în afară de numărul de calorii pe care îl adaugă. Iată deci, de ce este bine să îți bei cafeaua neagră.

  1. Te face mai deștept

Cafeaua, și toate produsele care conțin cofeină, au potențialul de a te face mai deștept, dacă nu abuzezi de aceasta. Explicația se găsește în faptul că această băutură, sau mai degrabă cofeina din aceasta, este o substanță chimică cu efect psihoactiv. Adică, atunci când consumi cafea, aceasta eliberează cafeina în sistemul tău digestiv, de unde este transferată în sânge, care o transportă spre creier. Cafeina stimulează creierul astfel încât să te mențină într-o stare de vigilență și îți creează capacitatea de a reacționa mult mai rapid la stimuli. În final, acțiunea cofeinei asupra sistemului tău nervos îți oferă un boost de memorie, energie, îți mărește viteza de reacție și îți îmbunătățește starea de spirit.

  1. Îți protejează ficatul

Cafeaua are un efect pozitiv și asupra ficatului, atunci când este consumată de una singură. Spre deosebire de alcool, cafeaua scade considerabil riscul de a face ciroză hepatică și reduce, cu 40%, riscul de a face cancer de ficat.

  1. Îți grăbește metabolismul

Cafeina are un rol important în grăbirea metabolismului, bineînțeles, dacă este consumată fără zahăr și lapte. Bând cafea neagră, faci ca metabolismul tău să devină mai rapid și să ardă mai multe calorii, iar acest lucru înseamnă că poți slăbi mult mai ușor. De fapt, acesta este motivul pentru care majoritatea suplimentelor alimentare pentru slăbit conțin cofeină.

  1. Reduce riscul instalării bolilor precum Parkinson sau Alzheimer

Odată consumată, cafeaua afectează neurotransmițătorii din creier și sporește eliberarea dopaminei. În ceea ce privește boala Parkinson, aceasta este strâns legată de scăderea nivelului de dopamină din creier. Având în vedere efectul cafelei, riscul dezvoltării acestei afecțiuni scade cu aproximativ 40%. În cazul Alzheimer sau al demenței, consumul cafelei pe timp îndelungat este cel care ajută în prevenirea bolilor, datorită efectului de îmbunătățire a memoriei de care beneficiază constant cei care consumă cafea.

  1. Îți creează o stare de bine

Mai sus menționam faptul că această băutură, atunci când este consumată de una singură,  duce la eliberarea dopaminei. Dopamina este acel hormon care este responsabil pentru starea generală de bine a fiecăruia dintre noi. Din acest motiv, câteva căni de cafea pot face diferența pentru cineva care se află în pragul depresiei.

  1. Reduce riscul de cancer și boli cardiovasculare

Fiind o sursă excelentă de antioxidanți, cafeaua poate reduce riscul de a dezvolta celule canceroase, dar și afecțiuni cardiovasculare. Acest efect este vizibil în special în cazul cancerului de ficat și cel de colon, dar și în cazul cancerului de piele. Pe de altă parte, datorită faptului că ritmul tău cardiac devine mai alert atunci când consumi cafea, aceasta ajută la menținerea unei bune sănătăți cardiovasculare, dar și la reducerea riscului unui accident vascular cerebral.

  1. Îți curăță sistemul digestiv

Cafeaua are un efect diuretic, iar acesta este unul dintre motivele pentru care mulți oameni aleg să o consume dimineața. Atunci când consumi cafea, ești predispus să urinezi mai des, iar prin asta, elimini toxinele din organism.

  1. Te menține mai calm

Un alt motiv pentru care cafeaua este atât de consumată dimineața este și faptul că aceasta oferă o senzație de calm. De fapt, doar mirosul de cafea induce o stare de relaxare și te ajută să elimini stresul. Aceasta este în special benefică pentru eliminarea stresului cauzat de lipsa de somn.

  1. Scade riscul dezvoltării diabetului de tip 2

Cafeaua poate scădea riscul dezvoltării diabetului de tip 2, însă ține minte că poate avea efectul opus atunci când este consumată alături de zahăr și frișcă. Este crezut că băutura are acest efect datorită faptului că anumiți compuși chimici din aceasta pot inversa procesul toxic, însă încă se fac cercetări pentru a stabili exact de ce are cafeaua acest efect dovedit.

  1. Aduce un aport de nutrienți

Nu în ultimul rând, cafeaua conține o cantitate importantă de antioxidanți și nutrienți care sunt benefici organismului. Absorbția acestora este optimă atunci când nu intervin alte ingrediente. Printre cei mai importanți nutrienți din cafea putem enumera vitaminele B2,3 și 5, mangan, magneziu și potasiu.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *