Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
alexandru-cel-mare
alexandru-cel-mare

11 curiozități despre Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare, cunoscut și sub numele de Alexandru Macedon este unul dintre cei mai mari strategi militari din toate timpurile. La 33 de ani, vârsta morții sale, era stăpânul celui mai mare imperiu care a existat vreodată. Capacitatea lui de a cuceri atât de multe teritorii cum nu mai făcuse nimeni a înfierbântat mințile oamenilor care i-au atribuit puteri supranaturale, fiind considerat un super-erou.

Iată câteva curiozități despre Alexandru cel Mare, fără de care lumea nu ar mai fi fost aceeași:

1. Alexandru cel Mare a fost un om greu de înțeles din cauza personalității sale complicate care semăna cu un duel între doi luptători: pasionat de poezie și atlet în același timp; fire sensibilă cu accese de cruzime; extraordinar strateg cu momente de aventură nechibzuită; iubitor al alcoolului, care îi dădea stări euforice urmate de perioade de melancolie.

2. Se spune că tatăl lui Alexandru cel Mare este Zeus, chiar mama lui fiind cea care susținea acest lucru. Cel mai probabil, credința lui Alexandru în originile sale supranaturale i-au dat încredere și curaj să facă ceea ce nu a mai făcut nimeni până atunci.

3. Alexandru cel Mare a fost elevul lui Aristotel.

4. Despre Alexandru Macedon se spune că a fost homosexual.

5. La 18 ani conducea trupele tatălui său. Tot la 18 ani a obținut prima victorie.

6. Cu toate că în foarte multe lupte, armatele sale erau mult mai mici din punct de vedere numeric decât ale dușmanului, geniul său militar a dus la câștigarea bătăliilor una după alta.

7. Alexandru cel Mare nu a pierdut niciodată nicio bătălie în cei 15 ani de cuceriri.

8. A fost cel care a reușit să unească civilizația greacă cu cea orientală. O perioadă lungă de timp a stat în India pentru a învăța cât mai multe despre cultura orientală.

9. Alexandru cel Mare a murit după zece zile de boală la pat, cu febră și frisoane.

10. Moartea marelui strateg este învăluită în mister. Cele mai noi teorii spun că ar fi murit din cauza infectării cu virusul Nile.

11. Mormântul lui Alexandru Macedon nu a fost descoperit niciodată.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *