logo
Search
Generic filters
Exact matches only

20 lucruri interesante despre cosmos

Universul, numit și cosmos, este un loc pe cât de interesant, pe atât de greu de descifrat, datorită mărimii și a complexității sale. Oamenii de știință încearcă de mult timp să îl descifreze însă mai au o mulțime de lucruri de descoperit. Posibilitățile sunt infinite și numai timpul ne va ajuta să înțelegem pe deplin ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Iată câteva dintre cele mai interesante lucruri despre cosmos:

 1. Există câteva miliarde de trilioane de stele. Dacă măcar 1% dintre aceste stele ar avea planete precum Pământul, atunci universul ar fi plin de viață.
 2. Aproximativ un milion de planete precum Terra ar putea încăpea în interiorul Soarelui.
 3.  Prima persoană care a observat spațiul cosmic printr-un telescop a fost Galileo Galilei.
 4. În spațiu nu există sunet.
 5. Pe Pământ o flacără va arde în sus, în spațiu aceasta se va mișca în toate direcțiile.
 6. Până în anul 1980 nu descoperisem nicio planetă în afara sistemului nostru solar, însă de atunci și până acum am găsit câteva mii.
 7. Universul este format din 23% materie neagră, 4% materie și 73% energie neagră. Materia neagră și energia neagră sunt niște ipoteze ale specialiștilor, așadar e posibil ca ele să nu existe deloc.
 8. Un costum de cosmonaut costă aproximativ 11 milioane de dolari.
 9. Peste 100 de sateliți artificiali sunt lansați în spațiu în fiecare an.
 10. Soarele nu este galben în realitate. Datorită temperaturii de 5726,85º C acesta ar trebui să fie alb, însă atmosfera noastră îl face să pară galben.
 11. Lumina de la suprafața Soarelui are nevoie de 8 minute și 22 de secunde pentru a ajunge pe Terra.
 12. În fiecare an aproximativ 400.000 de tone de materie cosmică se îndreaptă spre Pământ. Marele nostru noroc este faptul că la contactul cu atmosfera încep să ardă și numai o mică parte din cantitate poate ajunge efectiv pe suprafața Terrei.
 13. Stelele mici trăiesc mai mult decât cele mari. Soarele este o stea de dimensiune medie care va străluci pentru încă 5 miliarde de ani.
 14. Planeta Jupiter cântărește de peste două ori mai mult decât restul planetelor din sistemul solar luate laolaltă.
 15. Ziua pe Venus durează mai mult decât un an pe Terra. Pe Mercur o zi durează cât 59 de zile pe Pământ.
 16. Până acum, astronauții au adus aproape 400 de kilograme de rocă de pe Lună.
 17. Vulcanul Olympus Mons, de pe Marte, are cel mai înalt vârf din întregul sistem solar, acesta fiind de 3 ori mai înalt decât Everest.
 18. Culoarea roșie a planetei Marte provine din fierul oxidat(ruginit) care se află în componența solului.
 19. Steaua planetei Neptun, numită Triton, este cunoscută ca fiind cel mai rece loc din sistemul solar, temperaturile de la suprafața sa fiind de -236ºC.
 20. În sistemul nostru solar sunt recunoscute nouă planete, însă Pluto e posibil să nu fie chiar o planetă, ci mai degrabă o lună sau un asteroid.

Mai sunt multe lucruri de aflat despre acest spațiu pe care omul încearcă pas cu pas să îl cucerească. Totuși, cercetările în acest domeniu sunt tot mai avansate, oamenii de știință și cosmonauții descoperind tot mai multe elemente ce formează cosmosul.

Credeți că vom reuși vreodată să cunoaștem tot Universul?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

3 Responses

 1. nimeni nu stie nimic despre univers totul e invaluit in mister desi Dumnezeu a spus ca dupa ce a creat cerul, pamantul si omul, I-a pus luminatori ca sa nu stea in intuneric deci stelele sunt doar holograme nu exista decat sistemul nostru solar nici acela nu e cunoscut caci ceea ce se stie provine din observatii facute de la dsistante colosale totusi se cunosc planetele care orbiteaza in jurul soarelui deci sunt planetele lui Neptun e una dintre ele deci nu poate avea o alta stea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *