5 Motive pentru care mănânci prea mult

Dacă încerci să scazi în greutate și nu reușești, indiferent de alimentația pe care o ai și nivelul de efort fizic pe care îl faci, există posibilitatea ca problema să nu fie ceea ce mănânci, ci cât mănânci. Omul e crescut într-un mediu în care mâncarea este folosită ca recompensă, iar asta face ca atașamentul emoțional față de mâncare să fie unul natural. Totuși, mâncatul prea mult nu e un lucru sănătos pentru organismul tău, așa că încearcă să verifici dacă printre motivele enumerate de mine mai jos se găsesc și comportamente pe care tu le faci în mod inconștient.

Mâncarea pare prea puțină

Unul dintre cele mai întâlnite motive pentru care oamenii au tendința să mănânce prea mult este faptul că mâncarea din farfurie pare prea puțină. Aspectul vizual al mâncării este strâns legat de nivelul de sațietate pe care îl obții. Acesta este și motivul pentru care o mâncare aspectuoasă pare să aibă un gust mai bun decât o mâncare nedecorată. Atunci când îți așezi mâncarea într-o farfurie mare, poți avea impresia că mâncarea este prea puțină pentru nivelul tău de foame, însă, dacă pui aceeași cantitate de mâncare pe o farfurie mai mică, astfel încât farfuria să pară mai plină, aceeași porție ți se va părea satisfăcătoare.

Mesteci prea puțin

Oamenii au obiceiul să mănânce rapid și fără să acorde atenție mâncării, iar asta poate duce la consumul de prea multă mâncare. Dacă, în schimb, încerci să îți mesteci bine mâncarea, pe lângă faptul că scazi riscul să te îneci cu o bucată de mâncare, îi oferi stomacului suficient timp încât să îți comunice când este sătul. Încearcă să mesteci fiecare înghițitură de vreo 20 de ori pentru ca astfel să te simți satisfăcut cu mai puțină mâncare.

Nu savurezi primele înghițituri

Ai auzit probabil de mai multe ori că primele înghițituri sunt mai bune decât restul mâncării. Poate chiar ai experimentat și tu asta. Explicația stă în faptul că la primele înghițituri papilele gustative sunt mai receptive către arome, însă pe parcurs, acestea își pierd sensibilitatea la chimicalele care determină gustul mâncării. Tocmai din acest motiv, este recomandat să savurezi cât de bine poți acele prime înghițituri, pentru că astfel, corpul tău va reuși să se oprească la nivelul de sațietate, fără să îți fie afectată percepția gustului.

Faci mai multe activități în același timp

Poate că îți iei prânzul în timp ce scrii un email la locul de muncă. Sau poate că ai obiceiul să mănânci o pungă de chipsuri în timp ce vizionezi serialul preferat seara. Problema e că atunci când nu ești atent la ceea ce mănânci, ai tendința să nu asculți nici când îți este transmis semnalul de sațietate. În loc să te trezești că ai mâncat toate chipsurile și nu îți amintești când, mai bine rezervă-ți un moment special în care să fii atent doar la mâncarea pe care o mănânci. Astfel, ai mai puține șanse să ignori mesajul de stop.

Te bazezi pe semnale externe

Mai exact, atunci când te oprești din mâncat este pentru că vezi că ai terminat tot din farfurie. Mulți oameni au tendința să asocieze nivelul de sațietate cu golirea farfuriei, însă la fel de mulți simt că au mâncat prea mult în momentul în care au terminat din farfurie. În schimb, dacă încerci să acorzi atenție semnalelor interne în locul celor externe, vei reuși să te oprești din mâncat atunci când nu mai îți e foame, nu atunci când ai terminat tot din farfurie.

Cover - Sursă foto: dreamstime.com
Anca

Anca

Anca este o persoană pasionată de muzică, machiaj și blogging și crede cu tărie în pozitivitate și diplomație. Apreciază arta și o cafea bună. Are câte un stil de muzică preferat pentru fiecare stare sufletească.