Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only

Ce este berea artizanală și cum o putem clasifica?

În ultimii ani berea artizanală face parte dintr-un curent în plin avânt pe plan mondial. Acesta pune accentul pe revenirea la origini prin consumul de produse locale cu ingrediente autohtone și sunt fabricate prin metode tradiționale. Ținând cont de faptul că românii au consumat anul trecut în medie 85 de litri de bere, cu siguranță trebuie să existe o opțiune mai sănătoasă decât berea industrială și o variantă mai elegantă de a o consuma decât dintr-un recipient de plastic. Aici berea artizanală este candidatul perfect. În plus acest tip de bere este tot mai popular și mai apreciat și se regăsește cu ușurință în magazinele obișnuite.

Ce este berea artizanală?

Berea artizanală sau berea craft este produsă în cantități mai mici, prin fermentație naturală și cu ingrediente de calitate. Berea artizanală are toate caracteristicile unei beri produse în casă și se diferențiază de cea clasică sau industrială printr-un gust mai puternic, o aromă mai intensă și un conținut scăzut de acid. Când vorbim despre concentrația de alcool, între cele 2 nu există mare diferență, ambele având în general în jur de 5 și 7% alcool.

Cine produce bere artizanală?

Această bere este produsă în micro-berării. Ele sunt berării de capacități reduse sau chiar instalații de bere folosite pentru uz propriu. În aceste mici fabrici gustul este cel mai important nu cantitatea, iar procesul de fabricare este unul natural, fără aditivi sau conservanți.

În final vă prezentăm câteva categorii distincte ale berii artizanale în funcție de tipul fermentării și gustul acesteia:

  • Berea Ale este considerată o bere de fermentare înaltă. Mai exact, fermentarea acestui tip de bere durează între trei și opt zile și se realizează la o temperatură cuprinsă între 18 până la 25 de grade. Berea Ale are o aciditate mai mică decât alte soiuri, dar o concentrație de alcool mai mare. Este caracterizată în general de o culoare aurie și un gust dulce, fructat, cu anumite variații datorate diversității soiurilor de bere încadrate în această categorie. Printre acestea se află berea de tip Abbey Dubbel (produsă încă din vremea Evului Mediu), Abbey Tripel (acidulată, asemenea șampaniei), Sour Ale (cu gust de fructe uscate), Altbier (de origine nemțească) și Amber Ale (cu un gust predominant dulceag).
  • Berea Lagern este o bere de fermentație joasă, la o temperatură de 10 până la 15 grade, pentru o perioadă de șapte până la 10 zile. Din acest motiv, această bere este mai puțin alcoolizată decât cea Ale. Acest tip este cunoscut încă din secolul al XIX-lea și are un gust bogat și amărui, împărțindu-se, la rândul său, în alte două categorii: pale lager și dark lager.
  • Berea Porter este o bere aromată de origine englezească. Culoarea maro-roșiatică este însoțită de un gust plăcut de malț ușor prăjit, completat adesea de o aromă de ciocolată, cafea sau lemn dulce. Southern Tier Porter, Stone Smoked Porter și Baltic Porter sunt printre cele mai cunoscute soiuri de bere Porter.
  • Berea Stout este o bere deosebită cu o culoare intensă de maro spre negru, care provine tot din Anglia. Spre deosebire de berea de tip Porter, aceasta are un gust mai degrabă amar decât dulce, datorită aromei intense de malț prăjit (chiar ars), care se aseamănă cu ciocolata amăruie, cafeaua sau caramelul. Printre cele mai cunoscute tipuri de bere Stout se numără: berea Dry Stout (cremoasă cu un gust uscat și amărui), Imperial Stout (un gust complex cu multiple arome), Sweet Stout (asemănătoare unui espresso dulce, datorită adăugării de lactoză).

În fiecare an „Ziua internaţională a berii” este sărbătorită în prima zi de vineri a lunii august, aceasta fiind sărbătorită în 2019 în 2 august. Scopurile declarate ale acestei zile se numără acela de a „uni întreaga lume sub flamura berii, celebrând berile tuturor naţiunilor, împreună, într-una şi aceeaşi zi”.

Și nu uitați că berea se savurează într-un mod responsabil!

Cover - via Shutterstock.com

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *