logo
Generic filters
Exact matches only

Ce este o cafea espresso și care sunt beneficiile acesteia?

Ce este o cafea espresso și care sunt beneficiile acesteia?

Espresso este o cafea concentrată care oferă o aromă intensă, cu o veche tradiție in cultura italiană. Espresso desemnează o modalitate de preparare a cafelei sub presiune. Se realizează prin fortarea unei mici cantități de apă prin cafeaua fin macinată aflată sub presiune.

Boabele de cafea folosite pentru a prepara un espresso sunt de cele mai multe ori Arabica, mixate cu o cateva boabe Robusta. Robusta este folosită pentru acest tip de cafea deoarce conține de doua ori mai multă cafeină și asta creează o crema mai gustoasă și conferă cafelei o tărie aparte.

Ceea ce definește o cafea espresso este modul in care este preparată. Prin urmare, pentru a ajunge la gustul de espresso boabele trebuie să fie macinate foarte fin cu scopul de a produce o băutură foarte intensă și concentrată. Când este preparată corespunzător, o cafea espresso este foarte aromată și destul de puternică, cu o consistentă groasă și un gust profund, datorat concentratiei mari de cofeină. Pentru a ajunge la acel gust, trebuie utilizată o temeratură ridicată. De asemenea, un alt factor important este prospetimea boabelor de cafea folosite, păstrarea și prajirea corespunzătoare a acestora.

In trecut, prepararea unui espresso era o artă, insă in zilele noastre există o varietate de modalități prin care este mult mai simplu facilitat procesul de preparare a cafelei. De la aparatele create special pentru prepararea unei astfel de cafele până la diferite capsule care simplifică procesul și oferă același gust aromat și savuros. Un exemplu al bunelor practici pentru prepararea unui espresso savuros este Cafelim. Acest distribuitor  comercializează diferite tipuri de capsule espresso point de la Lavazza, care diferă in funcție de textură, intensitate sau aromă.

Există trei părti importante intr-un espresso. Partea de jos trebuie să fie maro și să ofere un echilibru de gust intre partea din mijloc a carei aroma este amăruie de culoarea caramelului și crema de deasupra, care este intotdeauna ușor dulce.

Espresso se foloseste in toate tipurile de cafea. In compoziția unui cappuccino, latte sau mocha există o parte espresso, și de cele mai multe ori este combinat cu spuma de lapte sau in care se adaugă creme de arome diferite care indulcesc băutura.

Consumul de espresso prezintă o serie de caracteristici benefice. Un espresso bine făcut, are concentrația necesară de cofeină pentru a-ți imbunătăți memoria de lungă durată.

Intr-un studiu realizat de Universitatea din California s-a constatat că echivalentul a doua cafele espresso poate imbunătăți procesul de consolidarea a memoriei.

Altfel spus, cofeina ajută la reducerea stării de oboseala și sporește, in același timp, atenția și vigilența prin efectele proceselor neuro-chimice create de concentrația de dopamină.

In plus, espresso este cel mai slab tip de cafea, având un nivel scăzut de calorii. Acesta consumat simplu,  bineinteles, fără adaos de zahăr sau lapte, imbunătățește performanțele sportive și ajută la pierderea in greutate. Prin urmare, beneficiile unui espresso pregătit bine sunt multiple, insă este recomandat consumul moderat pentru că efectele unei astfel de cafele să fie apreciate pe deplin.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *