logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Cele mai impresionante descoperiri ale anului 2015

2015 a fost un an plin de descoperiri științifice și invenții, care mai de care mai utile și mai inovative. Am adunat pentru tine cele mai impresionante astfel de descoperiri și invenții, pentru ca tu să ai o idee despre descoperirile care vor conta în viitor.

S-a descoperit primul antibiotic nou în 30 ani

antibiotice_30804717Sursă foto: Igor Stevanovic

În prima lună a anului 2015, oamenii de știință au descoperit, pentru prima dată în aproape 30 de ani, un nou antibiotic (numit Teixobactin) care ajută la tratarea unor infecții bacteriene comune precum tuberculoza sau care ar putea inhiba rezistența crescută a bacteriilor la antibioticele de până acum.

A fost inventată o cremă pentru îndepărtarea tatuajelor

Sursă foto: Selenka

Îndepărtarea tatuajelor prin metoda laserului este dureroasă și distruge celulele din zona tatuajului. De aceea un doctorand din Noua Scotia a inventat o cremă care ar putea elimina pigmentul din piele, fără să dăuneze celulelor. În prezent, aceasta a fost testată doar pe șoareci, însă după ce va fi testată și pe pielea unor mamifere mai mari, aceasta va putea fi folosită de oameni pentru îndepărtarea tatuajelor nedorite.

A fost inventată bateria care se reîncarcă în câteva secunde

Sursă Foto: Piotr Adamowicz

Tehnologia face avansuri la un pas incredibil de alert, însă bateriile device-urilor mobile au nevoie de câteva ore pentru a se reîncărca. Asta până anul trecut, când cercetătorii au inventat o baterie care are nevoie de doar câteva secunde pentru a se reîncărca, chiar dacă aceasta poate ține aceeași capacitate energetică precum bateriile convenționale.

A fost inventată o meșă care separă apa de ulei

oil-slide_1024Sursă foto: Science Alert

Oamenii de știință de la Universitatea din Ohio au inventat meșă din oțel inoxidabil care are capacitatea de a separa uleiul de apă. Aceasta funcționează cu ajutorul unei suprafețe care respinge uleiul. Astfel, meșa permite particulelor de apă să treacă prin ea, însă particulele de ulei rămân blocate la suprafață. Aceasta ar putea fi un real ajutor în cazul poluării apelor cu ulei și petrol.

A fost descoperit singurul pește cu sânge cald din lume

Nick-Wegner-OpahSursă foto: National Geographic

Biologiștii marini au identificat singura specie de pește, până în prezent, care are sângele cald. Acest pește are un aspect lat, cu înotătoarele portocalii. Se pare că această specie de pește, numită Opah, poate atinge dimensiuni de până la 2 m și își menține constant temperatura corpului cu 5 grade peste temperatura din mediul care îl înconjoară.

A fost inventată lentila bionică

bionic-eyeSursă foto: Digital Trends

În viitor, oamenii își vor putea corecta problemele de vedere fără să fie nevoiți să poarte ochelari sau lentile de contact, datorită lentilei bionice, care va fi implantată pacienților printr-o operație de doar 8 minute. Aceasta va oferi pacienților vedere perfectă.

A fost descoperită o planetă asemănătoare cu Pământul

kepler 452bSursă foto: Wikipedia

Planeta, denumită Kepler 452- b, a fost descoperită de NASA și are o orbită aproape identică cu cea a Pământului. Mai mult, aceasta are aceeași lungime a unui an precum planeta noastră și prezintă un potențial foarte mare de a fi locuită. Kepler 452-b este o planetă mai bătrână și mai mare decât Pământul.

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională (ISS) au mâncat primele legume crescute în spațiu

legume crescute in spatiuSursă foto: NASA

Luna august a anului 2015 a fost una specială pentru astronauți. Aceștia au consumat pentru prima dată o legumă crescută în spațiu. Este vorba de o căpățână de salată, denumită Veg-01, care a fost plantată în luna iulie. Astronauții au consumat jumătate din recoltă, în timp ce cealaltă jumătate a fost trimisă înapoi pe Pământ pentru a fi analizată.

A fost descoperită o nouă specie de strămoși ai oamenilor

homo nalediSursă foto: National Geographic

Un grup de cercetători au găsit într-o peșteră sud-africană, fosile ale unui strămoș, necunoscut până atunci, al oamenilor. Specia nouă a fost denumită Homo Naledi și, deși primitivă, pare a fi destul de asemănătoare cu Homo Sapiens.

Au fost descoperite posibile structuri extraterestre

seti-allen-telescope-arraySursă foto: Space

Cercetătorii astronomici au descoperit, cu ajutorul telescopului Kepler, o nouă stea, denumită KIC 8462852. Această stea are în orbita sa structuri neidentificate, care par a fi obiecte create de o civilizație extraterestră.

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *