Generic filters
Exact matches only
Generic filters
Exact matches only
Conrad Haas
Conrad Haas

Conrad Haas – inventatorul rachetei

Conrad Haas este una dintre personalitățile care au rămas în istoria României datorită inventivității lor. Deși de origine austriacă și român doar prin adopție, Haas a făcut pe teritoriul țării noastre, mai exact la Sibiu, un prim pas spre crearea rachetei în trepte, principiu după care funcționează rachetele moderne folosite pentru explorarea spațiului.

Conrad Haas s-a născut în 1509 în Dornbach, lângă Viena. El a fost militar și inventator, studiind la Sibiu tehnica rachetei în trepte. A venit pe teritoriul României abia la vârsta de 42 de ani, în 1551, când este trimis la Sibiu cu scopul de a se ocupa de arsenalul orașului. A și rămas în cetatea medievală românească până la sfârșitul vieții sale, survenit în 1576.

La Sibiu a servit pe post de armurier, iar sub îndrumarea sa, clădirea Arsenalului Sibiului a devenit una dintre cele mai bine dotate și înaintate tehnologicdin sud-estul Europei, la acea vreme.

Deși inițial invenția rachetei i-a fost creditată polonezului Siemienowicz, în 1961 s-a descoperit la Sibiu un manuscris care aparținuse lui Haas, conținând mai multe schișe și descrieri ale mai multor invenții, printre care se număra și racheta.

Acest manuscris de la Sibiu poartă numele de Varia II 374sau Coligatul de la Sibiu (coligare = a lega împreună). În total, acesta conține 392 de foi, 203 ilustrații în mai multe culori, dar și trei studii de artă militară. Manuscrisul a fost redactat de către Haas în limba germană medievală, între anii 1529 și 1556, pe vremea când administra Arsenalul militar de la Sibiu.

Invențiile lui Haas descrise în manuscript sunt următoarele: racheta cu două etaje de ardere (1529), racheta cu trei etaje de ardere (1529), bateria de rechetă (1529), ”căsuța zburătoare” (1536). De asemenea, documentul mai conține informații despre experimentarea principiului arderilor interne necesare la racheta cu mai multe etaje (1555), dar și despre utilizarea aripioarelor de stabilizare având forma literei delta (1555).

Totodată, Conrad Haas a fost și primul care a încercat să dezvolte o compoziție lichidă pentru combustil, care urmau să înlocuiască diversele pulberi pe bază de salpetru cunoscute în acea vreme.

Manuscrisul Varia II 374 este cel mai vechi document tehnologic cunoscut care stă la baza invenției rachetei.

În memoria sa, Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică i-a dat numele de Haas unei rachete proiectate pentru transportul sateliților în spațiul cosmic.

Citește in continuare despre alți inventatori romani care au schimbat lumea in care trăim !

Reka

Reka

Reka este o persoană mereu în dezvoltare. O plictisește plictiseala și vrea mereu să facă ceva noi și să descopere un subiect bun. A terminat un Master în Relaţii Publice, dar şi-a continuat visul de a deveni scriitoare. Speră ca într-o zi să își publice cartea, care e în curs de finalizare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *