Search
Generic filters
Exact matches only

Cum să evităm irosirea alimentelor din bucătăria noastră?

O prioritate pentru noi toți ar trebui să fie lupta împotriva risipirii inutile a alimetelor. Știați că o treime din alimentele produse anual pentru consumul uman, în întreaga lume – adică aproximativ 1,3 miliarde de tone – se pierd sau se risipesc? Fiecare dintre noi trebuie să ia această problemă în mâini și să încerce să reducă pierderile. Cum putem să facem asta în gospodăriile nostre? Prin schimbarea unor obiceiuri simple.

Pune mâncare proaspătă pe raftul din spate, pentru a consuma mâncarea mai veche prima dată. De exemplu, dacă astăzi ai fost la cumpărături și te-ai aprovizionat cu iaurt – deși mai aveai câteva borcănașe în frigider – pune-le în față pe cele vechi pentru a le consuma primele și a evita expirarea lor. În aceeași ordine de idei, când mergi la cumpărături, planifică-le, și nu cumpăra mai mult decât ai nevoie. Încearcă, pe cât posibil, să nu te abați de la lista de cumpărături.

O bună investiție pentru bucătăria ta este achiziționarea unui aparat de vidat foodsaver, cu atât mai mult în contextul actual. Aparatele de vidat FoodSaver te ajută să păstrezi alimentele proaspete cu până la de 5 ori mai mult timp în condiții de igienă maximă. Astfel, acestea își păstrează proprietățile, iar tu faci economie de bani și timp. Înlăturând aerul din jurul alimentelor, FoodSaver reține prospețimea, proprietățile nutritive și aromele acestora mai mult timp în comparație cu metodele tradiționale de conservare. Astfel, te bucuri de alimente proaspete pentru timp îndelungat.

Folosirea congelatorului te va ajuta să reduci risipa de alimente. Poți congela surplusul de fructe și legume, sau a resturilor de mâncare, care poate fi consumată ulterior. Videază alimentele în pungi FoodSaver și depozitează-le ușor în congelator, indiferent de anotimp. Scrie pe fiecare pungă conținutul acesteia și astfel vei avea întotdeauna la îndemână alimentele preferate. Ambalarea în vid este o alternativă superioară la metodele tradiţionale de conservare a alimentelor, deoarece elimină complet aerul, principala cauză în deshidratarea, pierderea aromei şi prospeţimii alimentelor şi apariţia arsurilor de congelare. De exemplu, jumatate din porția de sărmăluțe pe care ai făcut-o de sărbători, o poți depozita în congelator și consuma mai încolo.

Gătește mai mult și în cantități mai mari; vei economisi apă, gaz, timp și energie. În plus, dacă știi că este mâncare gătită în frigider, nu vei fi tentant/ă să mănânci produse nesănătoase, cu un aport caloric foarte mare. De asemenea, este foarte important pentru sănătatea ta să controlezi porțiile. Începe cu o porție mică pe care o poți suplimenta ulterior, dacă este nevoie.

Totuși dacă descoperi că ai prea multe alimente pe care nu le folosești sau nu ai nevoie, nu ezita să le donezi, să le dai cuiva care are nevoie de ele. Îți poți întreba și prietenii – poate ai cumpărat prea multă faină, dar ai prieteni care fac pâine acasă, cu siguranță, aceștia o vor folosi și vor avea nevoie de ea. Băncile de alimente sunt o altă variantă de care te poți folosi cu încredere.

Este responsabilitatea nostră să avem grijă și de planetă la fel cum avem grijă de casa noastră, iar lupta împotriva risipirii de alimente începe din casele fiecăruia. Schimbarea obiceiurilor de consum trebuie făcută cât mai curând și conștientizată de fiecare dintre noi.

Sursa foto: freepik.com

Newsletter

Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi

*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *