Imaginează-ți o lume fără cafea. Nu poți, nu-i așa? Asta pentru că această băutură consumată de majoritatea adulților este atât de importantă în zilele noastre încât o lume fără ea s-ar învârti mai greu. Cred că aceasta a fost motivația unora dintre oamenii despre care urmează să îți povestesc în acest articol. Mai exact, te invit să te amuzi pe seama unor curiozități care implică cafeaua într-un fel sau altul. Până la urmă, cafeaua este atât de importantă încât este cea mai vândută substanță din lume, după combustibil.
- Webcam-ul a fost inventat pentru a putea vedea care este statusul unui filtru de cafea. Scopul acestei invenții a fost de a anunța angajații Universității din Cambridge de cantitatea rămasă de cafea din cafetieră, pentru a-i scăpa de călătorii inutile la locul unde aceasta era amplasată. Proiectul se numea „Trojan Room Coffee Pot”, iar asta pentru că acea cafetieră era amplasată pe un coridor, în apropiere de o încăpere numită Trojan Room, din cadrul vechiului Laborator de Calculatoare. Angajații care lucrau în alte zone ale campusului puteau să vadă o imagine live, alb negru, care arăta cafetiera și nivelul de cafea din aceasta.
- George Washington a inventat cafeaua instant. Doar că nu este vorba despre președintele american George Washington, ci despre un chimist britanic pe numele George Constant Louis Washington. Anul în care acest procedeu de a face ca boabele măcinate de cafea să devină solubile a fost inventat în anul 1910.
- Regele Gustav al III-lea al Suediei a salvat doi gemeni condamnați la moarte pentru faptele comise, cu scopul de a face un experiment pe aceștia. El a vrut să verifice dacă băutura este periculoasă pentru oameni. Pentru a dovedi sau infirma această teorie, el a ordonat ca unul dintre gemenii identici să consume în fiecare zi câte 3 ibrice de cafea, în timp ce fratele său ar face același lucru, însă cu ceai în loc de cafea. Astfel, s-a dovedit că nu există pericol de moarte de la consumul de cafea.
- Cafeaua a fost descoperită după ce ciobanii etiopieni au observat că animalele pe care le păzeau (caprele, în principal) „dansau” după ce consumau fructele de cafea.
- Zona de pe mapamond unde cafeaua este cultivată se numește „Centura Cafelei”.
- Regele Charles al II-lea al Marei Britanii a interzis, în 1675, toate cafenelele, motivând că acela este locul în care oamenii se întâlneau pentru a complota împotriva acestuia.
- Europenii au numit inițial cafeaua drept „vin arăbesc”, datorită faptului că denumirea băuturii se traducea din arabă „vinul boabei de cafea”.
- Fiecare scenă filmată pentru „Fight Club” are inclusă și un pahar de cafea Starbucks.
- Cele mai longevive pisici din lume au consumat cafea în timpul vieții. Ambele recorduri din Guinness Book of Records au fost ale acelui stăpân, care spune că le dădea pisicilor câte puțină cafea în fiecare dimineață. Una dintre pisici a trăit 34 de ani, iar cealaltă 38.
- În Japonia există un centru spa unde poți înota în cafea.