logo
Search
Generic filters
Exact matches only

Curiozități despre Stonehenge

Stonehenge este situat în Anglia, în provincia Wiltshire și este unul dintre cele mai vechi și mai faimoase monumente preistorice din lume. Situl este format din 4 cercuri concentrice construite din blocuri de piatră. Există numeroase teorii referitoare la originea sa. Cert este că nu există o dovadă clară a anului în care a fost construit sau a celor care l-au construit. Chiar și astăzi, misterul originii Stonehenge continuă. Iată însă câteva curiozități legate de acest monument:

 1. Conform cercetătorilor, situl datează de acum 5000 de ani, iar construcția acestuia s-a realizat în mai multe etape.
 2. Se preconizează că acesta a fost construit în perioada Neoliticului, în jurul anului 2500 î.Hr.
 3. Este considerat una dintre cele 7 minuni ale Epocii Medievale, fiind inclus în Patrimoniul Mondial UNESCO.
 4. Stonehenge este alcătuit din 83 de pietre.
 5. Obiecte de ceramică romane, obiecte din metal și monede au fost găsite în timpul săpăturilor de la Stonehenge.
 6. Pe terenul din jurul sitului există mai multe pietre funerare. În anul 2008 au fost descoperite mai multe dovezi arheologice care sugerează că Stonehenge ar fi fost utilizat ca loc de înmormântare.
 7. Pietrele de la Stonehenge sunt aliniate cu o precizie extraordinară: cu apusul de soare din miezul iernii și răsăritul de soare din mijlocul verii, fiind considerat un ceas uriaș.
 8. Datorită greutății impresionante a pietrelor care compun situl, cercetătorii estimează că ar fi fost nevoie de 30 de milioane de oră de muncă și aproximativ 1500 de ani pentru construcția monumentului Stonehenge.
 9. Unii consideră că situl a fost construit ca un observator astronomic. Acesta avea rolul de a colecta date referitoare la mișcarea corpurilor cerești. Observațiile erau utilizate pentru a indica perioadele cele mai importante ale anului: solstițiile, echinochții și alte zile lunare în care erau organizate diferite ritualuri și ceremonii.
 10. Unii cercetători consideră că este imposibil ca ființa umană să realizeze o astfel de construcție și Stonehenge este realizat de entități extraterestre.
 11. Una dintre cele mai cunoscute teorii despre Stonehenge susține că acesta ar fi fost un loc religios de cult, fiind folosit pentru înmormântare și incinerare.
 12. Se presupune că Stonehenge ar fi fost construit înaintea piramidelor egiptene.

Voi ce părere aveți despre originea monumentului Stonehenge?

Newsletter
Începe-ți dimineața cu o cană de cafea și articole interesante de la noi
*Respectăm dreptul la intimitate și luăm în serios protejarea datelor

Recomandări

Comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *